Slovenija
29 ogledov

Z novelo hitreje do nezakonito nagrabljenega denarja

Slovenija 30.01.2013 Senko Plicanic, novinarska konferenca ministra v odstopu Se Saša Despot
Sedanji zakon o odvzemu nezakonitega premoženja ima kar nekaj pomanjkljivosti, zato vlada v državni zbor pošilja prenovljeni zakon.

Minister za pravosodje Senko Pličanič poudarja, da je novela zakona ena od prioritet ministrstva. Želijo, da bi postalo vprašanje odvzema nezakonito pridobljenega premoženja bolj učinkovito. Državljani po njegovem utemeljeno pričakujejo, da se tistim, "ki so v preteklosti kradli", to premoženje odvzame. Ta sprememba je namenjena temu, da se tukaj nekaj premakne, je dodal.

Pličanič se zaveda razmišljanja, koliko je tovrstnega premoženja sploh ostalo. A je kljub temu treba dati vse od sebe, da s skupnimi močmi vzpostavijo pravično stanje. Skozi postopek pa se bo izkazalo, ali je tega premoženja kaj ostalo ali ne, dodaja.

Oblikovali bodo posebno skupino

Novela predvideva obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine, ki bo bdela nad organizacijo izvedbe pridobivanja nezakonitega premoženja. Skupina bo sestavljena iz predstavnikov vseh ključnih institucij, vodil pa jo bo tožilec. Posebna enota se bo oblikovala tudi znotraj specializiranega državnega tožilstva.

Ugotovili so tudi, da bodo na tožilstvu potrebovali dodatna, specializirana znanja za izvedbo pristojnosti odvzema premoženja. Ta pristojnost namreč ni tipična za tožilstvo, ki deluje v kazenskih zadevah, v teh primerih pa bo moralo obsojene tožiti v pravnih postopkih. Zato je treba tožilstvu zagotoviti ustrezne kadre, pravi minister.

Ker gre "v teh mahinacijah" za ljudi, ki so opremljeni "z vrhunsko podporo", na drugi strani pa v imenu države stoji tožilec, mora biti tudi on ustrezno opremljen, meni minister. Tako Pličanič napoveduje napor, da bi se zagotovilo vse pogoje.

Težava s podatki iz tujine

Minister tudi priznava, da izkušnje kažejo na velike težave pri pridobivanju podatkov iz drugih držav. Na tem področju jih čaka še veliko dela pri dogovorih z drugimi državami, da bi policija in tožilstvo lahko prišla do podatkov, ki jih potrebujejo, pravi minister. To sicer ni vsebina danes predstavljenega zakona, a Pličanič obljublja, da se bodo lotili tudi tega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.