Slovenija
20 ogledov

Z novelo zakona naj bi se znižali stroški

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Poslanci so po skrajšanem postopku izglasovali novelo zakona o državni upravi. Z njo se v skladu z novelo zakona o vladi spreminjajo pristojnosti ministrstev.

Novela spreminja tudi elektronsko poslovanje uprave in nalaga obveznost posredovanja podatkov o povračilih in drugih prejemkih iz delovnega razmerja javnih uslužbencev in funkcionarjev.

 

Za zakon je glasovalo 50 poslancev, nihče ni bil proti, vzdržalo se jih je 34.

 

 

Kultura se seli pod samostojen resor

 

V skladu z marčevsko spremembo zakona o vladi tako ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po novem ni več pristojno za področje kulture, saj se to seli pod samostojen resor. Ministrstvo za notranje zadeve prevzema opravljanje nalog s področja javne uprave, področje tožilstva se vrača na pravosodje, področje upravljanja z nepremičninami pa se s predlagano novelo prenaša na ministrstvo za pravosodje.

 

Med drugim se spreminjajo tudi pristojnosti glede nalog s področja razvoja in graditve širokopasovnih omrežij, ki se z ministrstva za infrastrukturo in prostor selijo na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, na novo se uvaja tudi razmejitev med pristojnostmi ministrstva za zdravje ter ministrstva za kmetijstvo in okolje na področju varnosti živil in gostinske dejavnosti. Področje pravic narodnih skupnosti pa se z ministrstva za notranje zadeve seli pod okrilje kabineta predsednika vlade.

 

Na podlagi novele bo po besedah državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Renate Zatler mogoče tudi bolj učinkovito upravljanje s projekti elektronskega poslovanja, s čimer se bodo tudi znižali stroški in racionaliziralo poslovanje na področju informatike. Po noveli bo tako ministrstvo, pristojno za javno upravo, med drugim zagotavljajo storitve centralnega informacijsko-komunikacijskega sistema za elektronsko poslovanje državnih organov, javnih agencij, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil. Novela pa določa tudi, da uporabniki proračuna Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve brezplačno posredujejo povračila stroškov v zvezi z delom in druge prejemke zaposlenih v javnem sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.