Slovenija
25 ogledov

Z novim davkom nad špekulante

Jahta prestige 50 S je široka 4,36 metra, z gazom 1,05 metra, zato lahko pristaj Žurnal24 main
Protikrizni ukrepi. Vlada želi dodatno obdavčiti tudi lastnike močnejših osebnih vozil in jaht.

V zakonu za uravnoteženje javnih financ vlada predlaga novo protišpekulativno dajatev na dobiček, ki nastaja zaradi spremembe namembnosti zemljišč. "V obdavčitev želimo zajeti dobičke, ki so rezultat špekulativnih nakupov kmetijskih zemljišč ob informacijah o načrtovanih spremembah občinskih prostorskih načrtov," so povedali na vladi.

Davek bodo odmerili ob prodaji zemljišča, za davčno osnovo pa vzeli razliko med vrednostjo ob prodaji in vrednostjo ob nakupu. Kakšna bo davčna stopnja, še ni znano.

Tudi lastniki osebnih vozil s prostornino nad 2.500 kubičnimi centimetri bodo, če bo zakon začel veljati, državi plačevali več kot doslej. Natančnega odstotka pribitka na vladi še niso razkrili, poudarili pa so, da "bo višina davčne obveznosti odvisna od prostornine motorja vozila, določena pa je progresivno".

Tudi lastniki nepremičnin, vrednih več kot milijon evrov, bodo plačevali višje davke. Vsako leto bodo morali državi plačati 0,1 odstotka vrednosti premoženja. Stopnja davka bo višja, če lastnik nepremičnine ne uporablja sam, obenem pa je ne daje v najem.

Komentarjev 1
  • izRODEk 09:48 15.april 2012.

    Še ena oslarija fašistične vlade zločinskega diktatorja in njegovega režima: Takšen davek ne bo prinesel kaj dosti denarja, prinesel bo kvečjemu delitve, to je pa tako, kot pri ostalih ukrepih, tudi vse. Še vedno si niti govoriti nihče ne upa ...prikaži več o ukinjanju kmetijskih subvencij, o obdavčitvi cerkvenega premoženja, o obdavčitvi druge stanovanjske površine in podobnih ukrepih, s katerimi zločinec majer ščiti svoje pajdaše...Vse, kar bo zajebal, bomo slej kot prej popravili in maščevali. Ne more izbrisati polovico državljanov, lahko pa si nakoplje še več in še močnejše sovražnike. Trenutno ga ni še nikoli sovražilo toliko ljudi kot sedaj. In samo še huje bo.PS: Če pa bomo imeli srečo, se bo našel kakšen outlaw in "počistil" to nesnago z ablasti..