Slovenija
107 ogledov

Z novim sklepom želijo zaščititi NLB

banka NLB Benjamin Kovač
Vlada je sprejela nov sklep za zaščito NLB.

Vlada je na današnji seji obravnavala problematiko NLB in prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev, ki se izterjujejo na Hrvaškem na podlagi sodb hrvaških sodišč. Plačevanje in izpolnjevanje teh sodb ni skladno s slovenskim pravnim redom in mednarodnimi pogodbami, je poudarila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Vlada je dodatno okrepila stališče v obliki skupščinskega sklepa. S tem bodo SDH zavezali, da NLB zagotovi spoštovanje sklepov vlade iz 2015 in 2018 ter da naloži poslovodstvu NLB, da izvede ustrezne ukrepe za upravljanje z njihovim premoženjem, da se prepreči izvršba izterjav. 

Vraničar Ermanova je poudarila, da je treba zaščititi slovensko državno premoženje pred neupravičenimi, nezakonitimi posegi. "Gre za grožnjo denarnemu premoženju v obliki kapitalske naložbe v NLB," je dejala ministrica, ki točne številke vrednosti vseh tožb proti LB in NLB ni razkrila. Dejala je, da gre za precejšnje zneske. Obenem je dodala tudi, da je NLB že zmanjšala obseg premoženja na Hrvaškem, a o številkah ni govorila.

Vlada se načeloma strinja s predlogom za spremembo ustavnega zakona, ki sta ga vložili SDS in NSi. Načeloma se stirnjajo z vsemi ukrepi, ki pomenijo zaščito slovenskega premoženja, a se bodo z nekaj strokovnimi vprašanji obrnili še na ustavno komisijo. V roku dneva ali dveh bodo vprašanja formulirali in jim jih poslali. 

Vlada je na seji potrdila tudi 1. osnutek nacionalnega reformnega programa za leto 2018. V osnutku so povzeli ključne ukrepe, ki jih je Slovenija sprejela, da je naslovila priporočila ob lanskoletnem evropskem semestru in da je predstavila napredek na področju izpolnjevanja ciljev Evropa 2020. Ker vlada opravlja le tekoče posle, je letošnji osnutek usmerjen predvsem v poročilo in v manjši meri v konkretne ukrepe, ki jih je treba sprejeti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.