Slovenija
119 ogledov

Z novo pečjo v boljše čase

1/19
Žurnal24 main
Steklarna Rogaška. V času krize zaposlovali. Prispevke plačujejo redno.

 

Načrtujejo milijon evrov dobička
Povečali trg. Davor Šenija optimistično napoveduje, da se bodo letošnji prihodki ustavili med 31 milijoni in 32 milijoni evrov, medtem ko naj bi čisti dobiček ob koncu leta znašal milijon evrov. “Mi smo maksimalno zniževali stroške, medtem ko smo izboljševali kakovost in tudi večali produktivnost. S tem nam je uspelo zadržati trg in ga še povečati,” poudarja Šenija.



Največ v tujino .
Trenutno SR največ svojih vrhunskih steklarskih izdelkov izvozi na Irsko, v ZDA, Italijo, Nemčijo in Iran, delež od prodaje na tujih trgih pa znaša 30 odstotkov. V prihodnosti jih čaka še 1,5 milijona evrov vredna naložba v ekologijo, še naprej naj bi tudi posodabljali delovne razmere. Kot izpostavlja Šenija, trenutno tekoče plačujejo prispevke za zaposlene, prav tako so, zatrjuje, neplačani prispevki za nazaj poravnani. Kot obljublja Pahor, pa bo država zagotovo poskrbela za poplačilo neplačanih prispevkov vseh nekdanjih zaposlenih v Steklarski novi.

 

V Steklarni Rogaška (SR) so slovesno predali namenu obnovljeno peč za električno taljenje kristalnega stekla. Zaradi te investicije, vredne 2,5 milijona evrov, v prihodnjih letih pričakujejo do 12-odstotno rast prodaje.

Zmogljivejša in varčnejša
“Nova peč je od prejšnje zmogljivejša, energetsko učinkovitejša in tudi fleksibilnejša,” prednosti poudarja predsednik uprave SR Davor Šenija. “Na dan bomo z njo proizvedli 25 ton stekla, gre pa za kombinacijo ročne, avtomatske in polavtomatske proizvodnje. Poraba energije bo za četrtino nižja,” pa poudarja Mladen Križanec, direktor področja proizvodnje.

Ukrepi obrodili sadove
Šenija ugotavlja, da se je SR za zdaj uspešno izvila iz primeža krize. “Ne nazadnje smo iz nekdanje Steklarske nove pri nas zaposlili 80 ljudi. Vseh zaposlenih je trenutno 918, do konca leta imamo namen zaposliti še od 20 do 30 ljudi,” poudari Šenija.

Kot je dejal premier Borut Pahor, pa je nekaj sistemskih in interventnih ukrepov, ki jih je sprejela vlada, obrodilo sadove. “Lani je v moji pisarni završalo, saj je obstajala bojazen, da bi tudi SR zašla v resne težave. Jamstvena shema je SR omogočila posojilo v vrednosti 2,5 milijona evrov za investicijo,” je poudaril Pahor.

Spremljajo vsebnost svinca
Kot je še dejal Šenija, so se v SR resno lotili tudi izboljšanja delovnih razmer. V skladu z zakonodajo so predpisali tehnologije, namestili klimatske naprave in izdelali ocene tveganja. “Pred letom 2005 nismo zaznali povečane vsebnosti svinca v krvi zaposlenih. Trenutno dovoljenih vrednosti, ta je pri moških 400, pri ženskah pa 300 miligramov, ne presegamo, temveč smo nekje na polovici dovoljenih vrednosti. Seveda pa morajo zaposleni spoštovati stroge higienske predpise, nositi zaščitna sredstva, prezračevati prostore in v podjetju prati delovna oblačila. Prav tako smo tam, kjer se brusi steklo, prepovedali kajenje ter uživanje hrane in tudi pijače,” Šenija našteva ukrepe, ki naj bi pri zaposlenih preprečili, da bi imeli povečano koncentracijo svinca v krvi. Javnost je namreč vznemirila zgodba ene od nekdanjih zaposlenih, ki naj bi zaradi močno povečane koncentracije svinca v krvi zbolela in zdaj tudi toži SR. Zadeva bo epilog dobila na sodišču.

 

Več podrobnosti z današnjega dogodka si oglejte vgaleriji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.