Slovenija
26 ogledov

Z odpovedjo univerzijade bi se osramotili

Univerzijada Barbara Leskovar
Univerzijada. Ministrstvo ne da več denarja.

"Ne, mi nimamo plana B; imeti ga morata Maribor in Slovenija. Pogodba je podpisana, kar pomeni, da je univerzijado treba izpeljati," je možnost o odpovedi univerzijade leta 2013 v Mariboru komentiral Eric Saintrond, generalni sekretar Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu).

Napoved črnega scenarija

Še 468 dni je namreč do "študentske olimpijade", gradbenih dovoljenj za športne objekte pa še ni, kaj šele da bi investitorji na gradbiščih zagnali stroje. To so na dvodnevnem obisku v Mariboru ugotovili tudi predstavniki Fisuja. "V zadnjih treh letih ni bilo narejenega čisto nič," je dejal prvi mož Fisuja. Na to je že pred časom opozoril tudi Tone Vogrinec, predsednik organizacijskega odbora univerzijade 2013, ki je prepričan, da je glede organizacije prireditev "narejeno vse po načrtu", vendar Mestna občina Maribor (MOM) in država nista izpolnili svojih zavez pri gradnji športne infrastrukture.

"Odločilen je 27. november letos, saj nam je Fisu do takrat dal rok in ultimat, da konkretno predstavimo in predložimo dokumente, kako in do kdaj bomo zgradili obljubljeno infrastrukturo. Klicani smo na zagovor v Bruselj. Če tega ne bo, bo sledil črn scenarij. Potem univerzijade v Mariboru pač ne bo," je dodal Vogrinec. Saintrond pa je poudaril, da oni univerzijade ne bodo odpovedali; če bi to storil Maribor, pa "bi to bila nacionalna sramota".

Raj za košarko

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) so nam včeraj zatrdili: "MŠŠ nima zagotovljenih dodatnih sredstev za univerzijado 2013, ker občine, partnerice v projektu, niso pripravile potrebnih projektov. Brez aktivne vloge lokalnih skupnosti vlada in MŠŠ ne moreta izvesti nobenih dejavnosti." Za univerzijado so namreč obljubili največ 12,4 milijona evrov. Od tega so namenili 3,2 milijona evrov za tekaški center Rogla in tri milijone za organizacijske pravice Fisuja. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi bil preostanek sredstev namenjen izvedbi evropskega prvenstva v košarki.

Načrti so, denarja ni

Projektna pisarna MOM ima že pripravljen načrt investicij, ki jih bodo za univerzijado 2013 izpeljali, in sicer v okrnjeni izvedbi, vendar denarja za izvedbo ni. "Čakamo na rebalans občinskega proračuna," je povedal Teo Pajnik iz projektne pisarne MOM. Kot so sporočili z MOM, pa rebalansa proračuna vsaj nekaj časa še ne bo, saj je vezan na prodajo plinovoda. Je pa župan Franc Kangler še včeraj popoldne za Žurnal24 zagotovil, da "univerzijade ne bodo odpovedali in da bodo že nekako zagotovili denar za investicije".

Komentarjev 2
  • allstarr111 11:02 14.oktober 2011.

    Te fantje so skoraj na lastno pest kandidirali, pol so izsilili državo da je plačala neko licenco ki jo (tako visoke) ni bilo treba še nobeni državi do sedaj. Zdaj pa spet hočejo izsilit denar. Sramota je da kangla in ...prikaži večin vogrinc ŠE nista v arestu, to je sramota.V bistvu pa je tko, če so si zadali cilj naj ga probajo uresničit, če so se čutili sposobne kandidirat, naj bodo še sposobni najt partnerje iz privatnega sektorja, saj bo na koncu le ta imel tudi največ koristi, ne pa s tujim Kur*em po koprivah mahat.

  • Bozidar.Frelih 07:21 14.oktober 2011.

    Univerzijado je treba izpeljati! Ne, ni jo treba. To si mislite vi, Saintrond in pa tisti, ki si od organizacije obetate masten zaslužek. Nacionalna sramota. No shit! Nacionalna sramota je, da so pri nas tuji in naši delavci neplačani, da ...prikaži več družinam z bolnimi otroki odklapljamo elektriko, da sodni postopki trajajo 10 let. In še in še. To je sramota dragi moji.