Slovenija
49 ogledov

Z osamljenostjo še smrtonosen rak

Zdravljenje raka je kot pletje vrta, odsekati liste s plevela ni dovolj, pravi Y Žurnal24 main
Osamljenost lahko povzroči povečano obolevnost za bolj nevarnimi vrstami raka, kažejo rezultati najnovejše raziskave.

Zdravniki že dalj časa vedo, da se depresivni ljudje veliko slabše kosajo z rakavimi obolenji, piše BBC. Najnovejše delo, objavljeno v Proceedings of the National Academy of Science, pa to tezo še krepi.

Znanstveniki so namreč v poskusu spremljali naravno družabne norveške podgane. En del so jih izolirali od skupine, hkrati pa so opazovali podgane, ki so bile del skupine. Pri izoliranih podganah se je razvilo kar 84-krat toliko tumorjev kot pri podganah, ki so živele v tesno povezani skupini. Tumorji izoliranih podgan so bili tudi precej bolj agresivni.

Izolirane podgane so imele v krvi tudi povečane ravni stresnega hormona kortikosterona in so potrebovale precej več časa, da si opomorejo od stresnih situacij. Prav stres je po mnenju znanstvenikov glavni dejavnik pri nastajanju tumorjev.

Ni dokazov o povezanosti
Nekateri znanstveniki so izsledke raziskave že komentirali, rekoč, da pri ljudeh ni dokazana neposredna povezava med stresom in nastankom raka. A obenem dodajajo, da lahko stres potisne ljudi v nezdrave življenjske navade, ki lahko povzročijo nastanek raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.