Slovenija
25 ogledov

Z osebno k zdravniku

null Žurnal24 main
Državni zbor je sprejel novelo zakona o osebni izkaznici, kar pomeni, da bo novo osebno izkaznico mogoče uporabljati tudi za storitve e-uprave in obisk pri zdravniku.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh je dejal, da se bo uporabnost osebne izkaznice s tem povečala. Zagotovil je, da na novi kartici ne bo nobenih občutljivih zdravstvenih podatkov. Na kartici, ki bo vsebovala kvalificirano digitalno potrdilo in zapis zdravniškega certifikata, bo le številka zavarovane osebe, v evidenci pa le podatek, ali je državljan zavarovan.

Občani, ki ne bodo želeli imeti nove osebne izkaznice, bodo lahko obdržali sedanjo, saj bo ostala v veljavi. Do osebne izkaznice bodo po novem upravičeni tudi državljani zunaj meja Slovenije, ob izgubi pa je ne bo treba več preklicati v uradnem listu.

Samodejno pošiljanje fotografij
Vzpostavljeno bo tudi digitalno skladišče za fotografije. Kdor se bo fotografiral pri fotografih z varno zvezo s podatkovnim skladiščem, bo lahko svoje fotografije samodejno pošiljal na upravne enote.

DZ je sprejel tudi novelo zakona o potnih listinah. Novela omogoča vzpostavitev vzporednega sistema z novimi osebnimi izkaznicami, postopki pri pogrešanju oziroma izgubi potnih listin pa bodo enaki kot pri osebnih izkaznicah.

Novosti na področju vizumov
Novela zakona o tujcih, ki so jo sprejeli poslanke in poslanci, na področju vizumov uvaja dve novosti, garanta in garantno pismo. Vzpostavila se bo nova evidenca o garantnih pismih, pogoj za izdajo vizuma pa bo tudi zagotovljeno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.