Slovenija
18 ogledov

Z otroki le pod lupo

Nadzor nad stiki povprečno traja nekaj mesecev, najdlje pri sumu spolne zlorabe. Žurnal24 main
Stiki staršev z otroki. Zaradi nagajanja bivših zakoncev je na stiku vse večkrat tudi socialna delavka.

 Vse več stikov staršev z otroki je pod nadzorom, opažajo na skupnosti centrov za socialno delo. Statistike sicer ne vodijo, prav tako nam z njo o konkretnih nadzorih niso mogli pomagati na sodiščih, kjer nadzor odredijo.

Stiki. "Včasih je težava, da starši ne znajo izraziti čustev, se igrati z otrokom; tega jih poskušamo naučiti: skupaj na primer rišemo risbice, pokažemo človeku, kako otroka motiviraš in se z njim pogovarjaš," Kuzmanič Korvova opisuje, kako potekajo stiki pod nadzorom.

Se je pa po podatkih sodišč od leta 2007 do lani povečalo število vseh postopkov, v katerih se stiki pod nadzorom lahko uvedejo (gl. tabelo).

Več nadzora zaradi očitkov
"Prvi vzrok je po mojem mnenju ta, da so sodišča previdnejša, drugi pa je nagajanje med bivšima zakoncema v smislu, da ne vesta, ali bo dobro poskrbljeno za otroka," razloge za večje število nadzorovanih stikov vidi sekretarka skupnosti Darja Kuzmanič Korva.

Nasilje, spolne zlorabe ...
Sodišča nadzor sicer najpogosteje uvedejo zaradi bodisi nasilja bodisi privajanja na stike, ko otrok in običajno eden izmed staršev potrebujeta vnovično vzpostavitev navezanosti, če stikov dalj časa ni bilo.

"Kadar gre za sum spolne zlorabe otroka ali telesnega nasilja, je treba stike začasno omejiti in jih določiti pod nadzorom do razjasnitve vseh okoliščin," pravi vrhovna sodnica Mateja Končina Peternel, ki pritrjuje Korvovi, da je kar precej zadev pod nadzorom takih, pri katerih "eden izmed staršev zatrjuje, da otroka ogroža drugi od staršev" ali pa otrok stike odklanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.