Slovenija
222 ogledov

"Z otrokom smo čakali več ur"

Otrok v postelji Shutterstock
Dežurni pediater. Več kot pol nenujnih obiskov. Pričakujejo še večji obisk.

"Prejšnji konec tedna smo na dežurnega pediatra v mariborskem zdravstvenem domu čakali nekaj ur. Čakalnica je bila v nedeljo zvečer nabito polna," pravi mama, ki je z bolnim otrokom iskala dežurno zdravniško pomoč.

Oskrbeli skoraj 250 otrok

V Zdravstvenem domu (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor pojasnjujejo, da je delo potekalo tekoče. V dnevni in nočni dežurni ambulanti so prejšnji konec tedna oskrbeli 243 otrok. "Imeli smo povsem normalno število obiskov v tem času. Glavni vzrok obiskov so bila običajna prehladna obolenja pri otrocih. Na pregled je bilo v tem času treba počakati nekoliko dlje, ne pa več kot dobro uro," je povedala Lea Verlak, glavna medicinska sestra v ZD, kjer zaradi vremena pričakujejo še večji obisk.

Lani plačalo 11 pacientov

Pediatri v ZD staršem svetujejo, naj zdravnika v dežurni pediatrični ambulanti obiščejo le v primeru, ko otrok nenadoma zboli in ima težje bolezenske znake oziroma takšne, kot jih do zdaj pri njem niso poznali. Pri dojenčkih je obisk ob nastopu nenadnih bolezenskih znakov zmeraj potreben. Po statistiki, ki jo redno spremljajo, je v vsaki dežurni ambulanti več kot polovica obiskov nenujnih. Pacienti morajo sicer ob nenujnih obiskih dežurnih služb sami plačati storitev. Lani je moralo tak nenujni obisk plačati 11 pacientov.

Pritisk delodajalcev

"Vzrok za bolj polne čakalnice dežurne ambulante je tudi prevelik strah staršev za otrokovo zdravje ob prehladih in virozah, verjetno pa tudi pritisk delodajalcev, naj starši med delovnim časom ne zapuščajo delovnega mesta na račun bolniškega staleža, da bi z bolnim otrokom obiskali svojega pediatra v redni ambulanti. Res pa je najbrž tudi to, da starši včasih pozabijo, da so pediatrične dežurne ambulante namenjene predvsem nujnim, nenadno obolelim otrokom," je sklenila Verlakova.

Komentarjev 1
  • feferon 12:01 18.januar 2013.

    Se pa gospe in gospodje zdravniki prilagodite ljudem in imejte odprte ambulante večji del popoldan. tako bi se tudi gospodarstvo izboljšalo, ker nebi po nepotrebnem odhajali starši sredi delovnika k vam....V duhu zategovanja pasov...