Slovenija
28 ogledov

Z razpisom do tisoč novih štipendij za deficitarne poklice

Orodjar Shutterstock
Izšel je razpis štipendij za deficitarne poklice. V novem šolskem letu jih bo na razpolago tisoč, po sto evrov mesečno. Kriterij: Kdor bo prej oddal popolno vlogo, jo bo tudi prej dobil.

Gre za štipendije, ki jih v Sloveniji še ni bilo, država pa želi na tak način spodbuditi izbiro tistih programov, kjer je boljša zaposljivost: "Želeli bi, da podelimo vse štipendije, vedeti morate, da je deficitarnost pri nas zelo problematična," je na novinarski konferenci ob današnji objavi razpisa štipendij za deficitarne poklice, pojasnila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Ministrica je ob tem priznala, da si je želela, da bi bil razpis na razpolago že februarja, ko so se dijaki odločali, kakšen poklic si bodo izbrali. Vendar po njenih besedah takrat še niso imeli zagotovljenih sredstev.

Več o razpisu in o tem, kateri poklici so deficitarni si preberite tukaj:

Deficitarnost poklicev je določila vlada

Seznam so na vladi sestavili na osnovi potreb delodajalcev - zbiral jih je zavod za zaposlovanje. Poleg teh podatkov, zbranih za leto 2014, so upoštevali še srednjeročne napovedi o potrebah po delavcih na trgu, število brezposelnih, število vpisanih v šole ter število izdanih delovnih dovoljenj.

Bodo na koncu šolanja zagotovo dobili službo ?

"V letu 2014 je bilo na poklicni šoli razpisanih 87 mest za poklic mesarja, prijavilo se jih je le 25, kar pomeni, bodo mesarji na koncu zagotovo dobili službo", je na vprašanje o zaposljivosti teh štipendistov odgovorila ministrica.

Glede deficitarnosti poklicev, ki se zaradi spemenjenih potreb, lahko tudi spremeni, je ministrica pojasnila, da je vlada podatke spremljala več let in da so nekateri poklici, kot je naprimer orodjar, deficitarni že ves čas. Kot nasprotni primer, je ministrica navedla gradbeništvo, kjer so se razmere zaradi krize, ko so usahnila številna podjetja, zelo spremenile:"Zato je v nekih konstantnih razmerah, kjer je predvidljivost večja, seveda lažje določiti deficitarne poklice. Na srečo se  štipendije razpisujejo na štiri leta, tako, da bodona področju orodjarstva, kjer je pomanjkanje že nekaj časa, dijaki zagotovo dobili službo." je  še dejala  ministrica in dodala, da bodo kriterije za določanje deficitarnosti, po potrebi tudi spremenili. 

Kdo bo dobil štipendijo?

Razpis bo trajal do 30. oktobra. Vloge, ki bodo po zagotovilih ministrstva zelo enostavne, bodo na voljo od 24. avgusta: "Danes so na razpolago le razpisni pogoji, da si lahko dijaki pogledajo, kaj vse je na razpolago in pridobijo dokumente." je pojasnil direktor sklada Franc Pristovšek.

Ker je vpisov več, kot bo na razpolago štipendij, bo odločala hitrost, oziroma vrstni red prijavljenih, saj štipendij ne nameravajo razporejali glede na poklice: "Lahko se zgodi, da bo veliko štipendij za mesarstvo in nebene za orodjarstvo, ker je vse odvisno  od hitrosti prijave,"  je pojasnila ministrica in dodala, da bo štipendijo dobil tisti, ki se bo prijavil do 30. oktobra, oziroma "dokler ne zmanjka sredstev." 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.