Slovenija
1077 ogledov

Z rdečo barvo nad spomenike

Spomenik - oskrunitev SD
Neznanci so poškodovali več spomenikov v Ljubljani.

Po podatkih policije, ki dogodke še preiskujejo, so bili v Ljubljani oskrunjeni trije spomeniki. Iz fotografij, ki so jih posredovali iz SD, pa je razvidno, da je poškodovanih spomenikov še več. Med njimi so tudi spomenik revolucije na Trgu republike, spomenik talcem v Rožni dolini in spomenik Borisu Kidriču.

"Socialni demokrati ostro obsojamo več kot očitno organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani, ki so trajne priče naše skupne zgodovine. Iz te zgodovine se namreč vsak dan, tudi ob poti na delo, učimo, pa naj gre za še tako kontroverzne trenutke, da bi v prihodnosti znali ravnati drugače, da bi preprečili trpljenje, da bi kot družba napredovali," so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Spomenik - oskrunitev | Avtor: SD SD

Po njihovih navedbah nima nihče, ne glede na prepričanja, pravice skruniti skupnega spomina, ki je skupna osnova za pogled v prihodnost. "Morda na različna obdobja zgodovine gledamo različno, zato se o tem pogovarjamo in skozi enotnost v sedanjosti celimo rane preteklosti. Različnost pa ne sme nikoli legitimirati skrunitev pomnikov skupne zgodovine," so poudarili.

V SD se zavedajo, da so izkušnje polpretekle zgodovine za marsikoga neskončno boleče, vendar skrunitve ne bodo prinesle pomiritve in enotnosti. Spoštovanje preteklosti in njenih naukov, sodelovanje v sedanjosti in skupno iskanje poti v prihodnost je naša edina pot, so prepričani.

Prešeren odet v žico Slovenija Prešeren na dan kulturnega praznika ovit v žico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Naklonsky 08:15 04.julij 2019.

    Vse spomenike, ki razdvajajo slovenski narod, bi bilo potrebno že zdavnaj spraviti v depoje. Čaščenje neke revolucije in totalitarizma je skrajnost človeške neprištevnosti.

  • boogin1 21:38 03.julij 2019.

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20090401IPR53245+0+DOC+XML+V0//SL Dne 2. aprila 2009 je bila sprejeta resolucija evropskega parlamenta o Evropski zavesti in vseh treh totalitarizmih :" fašizem , nacizem in komunizem ." Evropska unija bi tudi morala pozvati vse države, naj premislijo o poimenovanju ulic in trgov ...prikaži več po spornih junakih, kot je bil v Jugoslaviji na primer Tito, ki so že zaradi svoje funkcije v tem času, odgovorni za množične povojne poboje."

  • Naklonsky 20:55 03.julij 2019.

    Rdeča barva proti komunizmu ... umetniška svoboda ne pozna meja.