Slovenija
12 ogledov

"Z reformo do nepopravljive škode"

Semolič je vlado pozval k dialogu in iskanju sprejemljivih rešitev. (Foto: Dejan Žurnal24 main
Sindikati, ki so proti vladnemu predlogu pokojninske reforme z zdajšnjo vsebino, vlado pozivajo k nadaljevanju socialnega dialoga. Vlada: dialog je možen, če bodo pogajanja konstruktivna.

Kot so predstavniki sindikalnih central poudarili na današnji novinarski konferenci, samo socialni dialog vodi do ustreznih rešitev. Takšna pokojninska reforma bo delavcem, upokojencem in mladim povzročila nepopravljivo škodo, je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Po mnenju predsednika Pergama Dušana Rebolja zdaj ostajata dve možnosti – pogajanja in iskanje skupnih rešitev ali pa začetek "resnih konfliktov". Predsednik konfederacije sindikatov KNSS Neodvisnost Drago Lombar je menil, da je na tiste, ki delajo, "najlažje prevaliti strošek" za primanjkljaj v pokojninski blagajni. Starejši od 50 let, ki že zdaj ne dobijo zaposlitve, "bodo na socialni pomoči več kot pet, deset let," je opozoril.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja na stališče vlade, ki v primeru nepristajanja na njene predloge zagrozi s sprejetjem neusklajenih predlogov, ni mogoče pričakovati drugačnega odgovora kot "vrniti milo za drago".

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Boris Mazalin pa je menil, da v Sloveniji "nimamo predsednika vlade, temveč guvernerja, ki zastopa le pravice nekaterih". "Veliko bi prihranili, če bi vlado izbrali prek javnega razpisa, kot velja za druge izvajalce," je dejal. Vladna stran napoveduje, da bo vlada predlog pokojninskega zakona, s katerim želi dvigniti dejansko upokojitveno starost, obravnavala na seji v četrtek.

"Vlada je prisluhnila sindikatom"
Na ministrstvu pa odgovarjajo, da so se s sindikati sestali že več kot 30-krat ter da primerjava predloga iz leta 2009 in predloga, ki ga bodo predstavili ta teden, "kaže na to, da je vlada v dosedanji razpravi prisluhnila sindikalnim zahtevam in predlogom, ter nekatere njihove predloge vključila v zakon (bonus za ostajanje v zaposlitvi in starševstvo, posebna pozornost za tiste, ki so z delom začeli zgodaj, daljša prehodna obdobja, kar pomeni, da bo pokojninska reforma postopna)."

Pomanjkanje konstruktivnosti
Dodajajo, da nekaterih zadnjih predlogov sindikalne centrale niso obrazložile in strokovno utemeljile, zaradi česar je nemogoča ocena vpliva predlaganih ukrepov na vzdržnost pokojninskega sistema; kljub temu, da bodo predlog predstavili ta teden na seji vlade, pa to po zagotovilih vlade "ne zapira vrat za nadaljnja pogajanja med socialnimi partnerji, v kolikor bi bila ta pogajanja konstruktivna. Žal dosedanji potek pogajanj v enem letu in zadnja stališča sindikatov ne kažejo na to."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.