Slovenija
550 ogledov

Z rejništvom do zaslužka?

Otroci Profimedias
V Sloveniji ima dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti 698 oseb, za otroke jih trenutno skrbi 571, pri 127 otroci trenutno niso nameščeni, 145 mest je trenutno prostih. Pogledali smo kakšni so pogoji za pridobitev dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti in kakšni so zaslužki.

Vsak, ki želi postati rejnica oziroma rejnik, mora pridobiti dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti. Bodoči rejnik mora imeti v Sloveniji stalno prebivališče,  poklicno oziroma strokovno izobrazbo in biti mora seveda polnoleten. Vlogo za pridobitev dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, vloži na CSD, ta opravi  oceno primernosti kandidata in njegove družine.

Kandidate izbere ministrstvo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti enkrat letno razpiše potrebe po novih rejniških družinah in določi rok, do katerega je potrebno vloge posredovati na ministrstvo (rok je v mesecu septembru vsakega leta). Zakonsko določena Komisija za izbor kandidatov za izvajanje rejniške dejavnosti izmed vseh prejetih vlog izbere kandidate, ki so po mnenju komisije primerni za izvajanje rejniške dejavnosti ter jih napoti na usposabljanje. Na podlagi uspešno zaključenega usposabljanja ministrstvo izda kandidatom dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti in jih vpiše v evidenco dovoljenj.

Za sorodnike krajši postopek

Kadar si za rejništvo prizadeva otrokov sorodnik, mu ni treba kandidirati po zgornjem postopku, pač pa ministrstvo izda otrokovemu sorodniku dovoljenje na podlagi njegove vloge pri centru rejnika ter pisne in obrazložene ugotovitve pristojnega centra za socialno delo, da je tovrstna oblika rejništva v konkretnem primeru v otrokovo korist. Če CSD oceni, da je kandidat (sorodnik) neprimeren za rejnika, ministrstvo doslej odločbe o neizdajio dovoljenja ni izdajalo.

530 evrov rejnine

rejnina | Avtor: MDDSZ MDDSZ
Rejniki so za vsakega rejenca upravičeni do mesečne rejnine, ki zajema oskrbnino in plačilo dela.

Poleg rejnine je rejnik ob prvi namestitvi otroka v rejništvo lahko upravičen tudi do enkratnega prejemka v višini denarnega prejemka za opremo novorojenca (280 evrov), če center otroka oceni, da je ob namestitvi potreben dodaten nakup oblačil, obutve, potrebščin in opreme za otroka.

Večje potrebe, večja rejnina

Oskrbnina se lahko zniža ali zviša za 25 ali 50 odstotkov glede na potrebe otroka, ravno tako se lahko plačilo dela poveča za 25 ali 50 odstotkov zaradi izvajanja rejniške dejavnosti, če otrok potrebuje posebno skrb.

Rejništvo kot poklic: vsaj trije otroci

Rejnik se lahko odloči, ali bo rejniško dejavnost opravljal kot edini poklic ali pa bo to izvajal poleg svojega poklica in sklenjenega delovnega razmerja, dolžnosti do rejenca so v obeh primerih enake. Po zakonu o izvajanju rejniške dejavnosti lahko rejnik/ca izvaja rejniško dejavnost kot poklic, če ni v delovnem razmerju ali družbenik zasebne družbe ali zavoda v Republiki Sloveniji, ki je hkrati poslovodna oseba, ne sme opravljati druge dejavnosti kot edini ali glavni poklic, na podlagi katere je vključen/a v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Če izvaja rejništvo kot poklic, mora imeti nameščene vsaj tri tri otroke, od tega vsaj dva za obdobje celega meseca. 

1600 evrov mesečno + prispevki za socialno varnost

Rejniku, ki izvaja rejniško dejavnost kot poklic, se poleg rejnine zagotovi tudi plačilo prispevkov za socialno varnost v skladu s posebnimi predpisi, ki urejajo plačevanje prispevkov za socialno varnost. Rejnik, ki izvaja rejniško dejavnost kot poklic in ima v skladu z normativom v rejništvu tri otroke, prejme mesečno 1.587,27 evrov rejnine mesečno za tri otroke (3 x 520,56 evrov), poleg tega se mu plačujejo tudi prispevki za socialno varnost v višini 301,45 evrov (od osnove 789,15 evrov).

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 12
  • honkshoo 09:21 13.april 2016.

    btw lahko bi še vključili kakšno reklamo, saj se da prebrat cel stavek članka, brez da bi te kaj zmotilo.

  • september 21:30 12.april 2016.

    S kakšnim namenom je pravzaprav napisan tale članek?Na koga merite?Na stare starše?Samo vprašam.

  • september 20:57 12.april 2016.

    +++++++++++++++++++++++