Slovenija
31 ogledov

Z rentgenom po skrivnosti Mone Lise

Še stoletja po nastanku Mona Lisa buri domišljijo številnih. Žurnal24 main
Znanstveniki so slavno sliko obsevali z rentgenskimi žarki, da bi odkrili skrivnosti tehnike senčenja, ki jo je uporabil Leonardo Da Vinci.

Skupina raziskovalcev, je odkrila izredno tanke plasti glazure in pigmenta, s katerimi je veliki umetnik dosegel neprekinjene prehode iz svetlih v temne odtenke, piše BBC.

"Ena izmed najbolj impresivnih stvari pri renesančnih slikah je to, da ni možno videti sledi čopiča ali prstnih odtisov," je dejal eden izmed raziskovalcev Laurence de Viguerie. Renesančni umetniki so znani po svoji tehniki, imenovani sfumato, s katero so dosegli izredno fino prehajanje tonov in odtenkov prek celotnega platna.

Prav zaradi delikatnosti tehnike je bilo te slike vedno težko analizirati. Najnovejše slikanje Mone Lise in še šestih drugih slik z rentgenom pa je razkrilo vsako plast posebej. Pri tem se je izkazalo, da je bil Da Vinci zmožen nanesti plasti debele le od 30 do 40 mikrometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.