Slovenija
35 ogledov

'Z uvedbo cepljenja steklina v upadu'

Ugriz stekle živali je za človeka lahko hitro usoden. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Vurs začenja spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini, ki bo trajala do konca junija. Matjaž Emeršič je povedal, da je po uvedbi cepljenja število primerov stekline upadlo.
 

Kaj je steklina?

Steklina je neozdravljiva bolezen, ki prizadene tako živali kot ljudi in jo poznamo že tisočletja. Prenaša se zlasti z ugrizom, izpostavljenost bolezni pa je mogoča tudi s kontaminacijo razpokane kože ali sluznic s slino okužene živali. Ko se razvijejo živčni znaki bolezni, se steklina konča s smrtjo okužene živali ali človeka.

Polaganje oziroma odmetavanje vab bodo opravili piloti domačih športnih društev z višine 300 metrov, in sicer z letališč Portorož, Murska Sobota in Brnik, po potrebi pa tudi z drugih letališč, so sporočili z Vursa.

Po zahtevah Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO) je treba vsak stik z vsebino vabe obravnavati kot ugriz stekle živali. Če pride vsebina v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro izprati in umiti z milom ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto območnega zdravstvenega zavoda.

Po zakonu morajo biti psi v Sloveniji vsakih 12 mesecev obvezno cepljeni proti steklini. Mladi psi morajo biti proti steklini cepljeni takoj, ko dopolnijo tri mesece starosti. Kazen za lastnike, ki svojih psov ne cepijo pravočasno, je od 125 do 415 evrov.

"Preden smo začeli cepiti, smo imeli nekaj tisoč primerov stekline. Zadnja leta smo imeli dva do tri primere na leto, lani pa se je to število povišalo na 55, saj se je na Hrvaškem, kjer cepljenja ne izvajajo, povečala populacija lisic," je povedal Matjaž Emeršič z Veterinarske uprave Republike Slovenije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.