Slovenija
21 ogledov

Z vetom nad davek na srečke

Loto lahko igrate tudi prek spleta. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Državni svetniki bodo jutri odločali o kar treh vetih. Preprečiti želijo uvedbo davka na srečke, zvišanje sodnih taks in uveljavitev sprememb zakona o gozdovih, po katerih bi moral imeti vsak, ki prevaža les, poseben dokument (prevoznico).

Državni svetniki opozarjajo, da bo moral po novem vsak kmet za prevoz drv iz gozda do domačega dvorišča napisati prevoznico in o prevozu poročati. Dodajajo, da imata dve tretjini lastnikov gozdov do 15 hektarjev gozda in da les večinoma uporabljajo za lastno porabo, za kurjavo ali stavbeni les, zato predlagajo, da bi lahko ti izvor dokazovali z odločbo o dovolitvi poseka, ne pa da bi morali za vsak prevoz imeti prevoznico in jo nato hraniti še pet let. 

Državni svet je parlamentu sicer že ob sprejemanju zakona predlagal, da zahteva ne bi veljala za manj kot deset kubičnih metrov lesa, a so prevladale bojazni, da bi se zakon izigraval z več manjšimi prevozi, kar pa po oceni predlagateljev veta ne bi bilo ekonomično, saj je nakladanje in razkladanje eden od največjih stroškov. 

Manj srečk škoda za invalide

Desetodstotnemu davku na srečke nasprotujejo, ker je škodljiv za invalidske, humanitarne in športne organizacije, ki so prejemnice koncesijskih sredstev. Zaradi višje cene se bo po oceni predlagateljev veta zmanjšala prodaja srečk in posledično bo manj denarja za te organizacije. 

Pravica bo predraga

Dvig sodnih taks, ki ga prav tako želijo preprečiti z vetom, pa po mnenju svetnikov "neutemeljeno in nesorazmerno posega v ustavno pravico do sodnega varstva“. Samo za individualne premoženjske delovne zahtevke na sodišču v Ljubljani naj bi tako pobrali 1,3 milijona evrov več na leto. Dvigu sodnih taks nasprotuje tudi Odvetniška zbornica Slovenije, ki meni, da bi omejil dostop do sodišča, kar je temeljna človekova pravica, ki je država za polnjenje proračuna ne bi smela okrniti. 

Izredna seja, na kateri bodo odločali o vetih, se začne jutri ob 10. uri. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.