Slovenija
24 ogledov

Z viskijem do polnega rezervoarja

(Foto: Pixsell) Žurnal24 main
V prihodnosti bo morda vaša vozila poganjal viski. Da, prav ste prebrali. Britanski znanstveniki so namreč razvili biogorivo, ki je sestavljeno iz te znane škotske pijače.

Znanstveniki iz britanskega Edinburga so namreč iznašli formulo, s pomočjo katere lahko ustvarijo gorivo iz viskija.

S posebnim postopkom med proizvodnjo viskija iz njegovih osnovnih sestavin ustvarijo butanol, ki v primerjavi z etanolom (ta se trenutno uporablja za gorivo) prinaša za 25 odstotkov več energije na enoto.

Tovrstno biogorivo bi lahko preprosto uvedli na bencinskih črpalkah, saj bi ga lahko natočili v vsako vozilo. Za primerjavo − za etanol je prilagojeno okoli 85 odstotkov avtomobilov.

Raziskovalci edinburškega centra za raziskavo biogoriv zdaj načrtujejo, da bi ustanovili posebno podjetje, ki bi se ukvarjalo z izdelavo in prodajo takšnega goriva.

Vodja raziskave Martin Tangney je dejal: "EU se je odločila, da mora delež prodanih biogoriv  glede na celotna goriva do leta 2020 znašati najmanj deset odstotkov. Odločeni smo, da najdemo nov in inovativen način."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.