Slovenija
6 ogledov

Z Volunio izziva Google

Volunia spletna stran Volunia
Italijanski profesor računalništva Massimo Marchiori je v teh dneh predstavil novo spletno orodje Volunia, ki naj bi pod eno streho združevalo lastnosti spletnega iskalnika in spletnega družbenega omrežja.

Volunia uporabnikom omogoča ogled delov izbranih spletnih strani, da bi tako lahko hitreje našli tisto, kar iščejo, hkrati pa omogoča tudi interakcijo z drugimi registriranimi uporabniki, ki morda iščejo po istih spletnih straneh.

"Splet je živ kraj. Tu so informacije, a tu so tudi ljudje. Družbena dimenzija je že prisotna, le vznikniti še mora," je v spletni predstavitvi Volunie povedal profesor, ki je med drugim razvil algoritem za naprednejše razvrščanje spletnih strani HyperSearch.

Prav njegova dognanja je ameriški spletni velikan uporabil pri funkciji PageRank, s katero je obogatil svoj spletni iskalnik.

Marchiori je prepričan, da bodo inovativne funkcije Volunie kmalu postale običajne tudi v vodilnih svetovnih spletnih iskalnikih, kot sta ameriška Google in Yahoo.

Marchiori, ki uči na Univerzi v Padovi, se s tem projektom sicer ukvarja že štiri leta. Za zdaj lahko Volunio preizkusi le ozek krog izbranih uporabnikov, že v kratkem pa naj bi bil na voljo širši javnosti ter v 12 jezikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.