Slovenija
124 ogledov

Z vprašanji glede vile sprožili ogorčenje

Iz te vile prvotni lastniki niso odšli prostovoljno; zgodbe s Tošičem ne želijo Žurnal24 main
Ljubljansko okrožno sodišče. Prepovedalo razpolaganje z vilo na Belokriški cesti v Portorožu, ki sproža vrsto vprašanj.
6 milijonov evrov je znesek, za katerega je zdaj zastavljena vila.

Portorož. Vila je v lasti Kristjana Sušinskega, nekdanjega finančnega svetovalca Igorja Bavčarja, ko je ta še vodil Istrabenz. Prepoved je povezana s procesom proti Bavčarju, Sušinskemu in še sedmim fizičnim osebam zaradi suma kaznivega dejanja pranja denarja v postopkih poskusa tajkunskega prevzema Istrabenza.

V obtožnici skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala naj bi bila kot dokaz navedena tudi pogodba o nakupu vile. Zgodba s hišo je zanimiva z dveh plati – ker se njeni lastniki niso izselili prostovoljno in ker njena prenova sproža številna vprašanja.

Sušinski le odgovoril
Nekateri sogovorniki namigujejo, da so hišo prenovili in opremili na račun obnove hotela Palace. Tudi sogovorniki iz kroga nekdanjega ožjega vodstva Istrabenza, ki ne želijo biti imenovani, ocenjujejo, da je “ta možnost zelo realna”. S Sušinskim nismo mogli govoriti, v pisarni njegove odvetnice Varje Holec pa so nam odgovor najprej obljubili, naslednji dan pa povedali, da so vsi pristojni v Barceloni. Nato so sporočili, da Sušinski na vprašanja ne želi odgovoriti. Pred koncem redakcije smo le dobili sporočilo, da govorice ogorčeno zavrača kot popolno izmišljotino.

Sušinski je hišo sicer pridobil leta 2007, večletna obnova Palacea je bila končana aprila 2008. “Vilo pa so prenavljali pozneje,” pojasnjujejo odvetniki.

Zanimalo nas je tudi stališče Istrabenza. “Če je nekdo dejansko kradel, ne vemo. A zadeve ne bomo šli raziskovat, ker Istrabenz ne bi imel nič od tega; le slabo reklamo in podobo v javnosti. Potrebujemo mir za izpeljavo prisilne poravnave in prodajo premoženja za poplačilo dolgov,” pravijo v holdingu. Sušinskega naj bi preiskovali v zvezi s financiranjem nakupa te nepremičnine.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Odšli neprostovoljno
Hišo je Sušinski kupil od domnevnega vodje kokainske mafije Dragana Tošiča, ki mu skupaj z njegovo združbo sodijo v Ljubljani, gre pa za primer, znan pod imenom Balkanski bojevnik. Tošič je zanjo po neuradnih informacijah domačinom, ki se od hiše niso poslovili prostovoljno, dal 290 tisoč evrov, njegova nepremičninska agencija pa jo je nato oglaševala za 909 tisoč evrov. “Nobene take prijave se ne spomnim. Sicer pa prijav mafijskih izsiljevanj, o katerih govorite, nimamo. K nam prihajajo predvsem tisti, ki so dolžni manjše vsote, tam okoli 500 evrov, in ki se jim na vratih pojavijo izterjevalci,” zgodbo komentira Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov. “Tošič naj bi imel sicer tudi na Obali več nepremičnin; mi pa ga nismo preiskovali,” dodaja. Zakaj pa ne? “Ker so ga drugi,” je redkobeseden prvi koprski kriminalist.

Iz marine vozili milijone
Balkanski bojevnik
. Sušinski je po pisanju Dnevnika za hišo najel posojilo v višini 306 tisoč evrov, odplačal pa ga je v enem letu. Tošičev klan naj bi z nepremičninskimi transakcijami opral več milijonov evrov iz trgovine z drogo. Sogovorniki, ki ne želijo biti imenovani, razlagajo, da naj bi posojal tudi denar posameznikom, ki se jim je zalomilo pri poslu ali pa so na primer zašli v dolgove v igralnicah. Tošičev klan oziroma njegovi sodelavci naj bi, tako obtožnica, v procesu, znanem kot Balkanski bojevnik, iz portoroške marine odpeljali vsaj dva avtomobila, v katerih so hranili do tri milijone evrov gotovine. Pri tem naj bi sodeloval tudi koprski sodni izvršitelj Tadej Poljak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.