Slovenija
26 ogledov

Z vrtci do več denarja

Žurnal24 main
Prihodki. Zaostreni pogoji za vpis v vrtec so povečali število prebivalcev in s tem obogatili proračun MOL.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"S spremembo kriterijev za vpis otrok v vrtce v Mestni občini Ljubljana (MOL) smo dosegli tudi cilj, da so starši v MOL stalno prijavljeni dlje,” je povedala Marija Fabčič, načelnica občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje. Tako je posredno priznala, da so z novim odlokom za sprejem otrok v vrtce – ta daje prednost staršem, ki so v MOL prijavljeni že več kot leto – povečali tudi prihodek občine od dohodnine, ki ga prispevajo stalni prebivalci občine. V zadnjih dveh letih je namreč število prebivalcev naraslo za 14 tisoč, prihodkov od dohodnine pa bo predvidoma za 25 milijonov evrov.

Ne vrtci, ampak definicija
Na občini so sicer zatrdili, da se število prebivalcev v MOL ni povečalo zaradi zaostrenih pogojev za vpis otrok v vrtce, ampak zaradi spremenjene definicije prebivalstva. “V MOL je bilo 1. januarja 2008 skoraj 268 tisoč prebivalcev, 1. julija, ko se je spremenila definicija, pa že skoraj 273 tisoč,” so povedali v službi za razvojne projekte in investicije. Vendar tu je razlika le pet tisoč, v zadnjih dveh letih pa je bila 14 tisoč. Ob tem je Fabčičeva dejala, da so letos, ko so še bolj zaostrili pogoje za vpis otrok v vrtce, preprečili, da bi starši prijavili stalno bivališče v MOL, ko bi dobili vrtec, pa ga odjavili. Na vprašanje, ali zaradi novih pogojev v naslednjem letu pričakujejo novo povečanje števila prebivalstva, so na MOL odgovorili: “Na to vprašanje je nemogoče odgovoriti, saj ne razpolagamo s tovrstnimi demografskimi analizami.”

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.