Slovenija
30 ogledov

Z vseh vetrov za dialog

Na Tednu kultur se bodo predstavili Slovenci, Bošnjaki, Srbi, Hrvati, Makedonci, Žurnal24 main
Kulturna pestrost. Teden kultur za spoštovanje in medkulturni dialog.

Novo mesto. Teden kultur, ki bo potekal ves prihodnji teden, je po besedah Savke Fejzić iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto kolaž prireditev, ki ponujajo pregled nad kulturno pestrostjo Novega mesta. “Prinaša popoldneve in večere folklore, poezije, proze, glasbe in kulinarike z vseh vetrov; vse za promocijo spoštovanja raznolikosti in medkulturnega dialoga,” pravi Fejzićeva.

Novo mesto je zaradi svojega geopolitičnega in gospodarskega položaja stičišče številnih kultur.
Savka Fejzić, koordinatorica Tedna kultur

Pripadniki nekaterih kultur so tu organizirani v društva, kot so Srbsko kulturno društvo Novo mesto, Kulturno umetniško društvo (Kud) Sevdah, Kud Žumberak Novo mesto in Hrvaško kulturno združenje, drugi pa tovrstno dejavnost šele začenjajo, a kot dodaja Fejzićeva, vsi soustvarjajo kulturno podobo mesta.

Kulturna enolončnica

V ponedeljek bo tako na sporedu Žumberški večer, v torek Romsko popoldne in Hrvaški večer, v sredo delavnica srbskih plesov, v četrtek literarni večer manjšinskih avtorjev, v petek Bosanski večer in Mednarodni literarni večer, v soboto Sejem kultur: malo mešano ter sklepna prireditev z naslovom Kulturna enolončnica. Vstopnine ni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.