Slovenija
60 ogledov

Z vsemi silami v odpiranje cest

slovenija 05.02.14, gasilec, zled, led, sneg, zima, naravna katastrofa, zlom dre Anže Petkovšek
Otoplitev, ki je zajela državo, je ledeni oklep v naravi precej sprostila. Na Severnem Primorskem stanje iz ure v uro boljše, Jezerjane trenutno lahko reši le Ljubelj. Poškodovan vojak želel čim prej znova na teren.

Prostovoljci, vojaki, delavci elektro podjetij in pripadniki različnih drugih služb za posredovanje ob naravnih nesrečah tudi danes pomagajo odstranjevati posledice žledenja in snega, ki hromijo državo že en teden. Narava je v zadnjih dveh dneh z višjimi temperaturami pripomogla k taljenju žledu, a nove težave znata povzročiti veter in neugodna vremenska napoved za naprej.

Med najbolj problematičnimi območji v državi ostajata dolina Kokre in Jezersko, saj je edina cestna povezava iz Kranja mimo Preddvora zaprta in bo tako očitno ostala še nekaj časa. 

"Strokovni delavci, med njimi cestarji in gozdarji, so ves čas na terenu. Glede na njihova opozorila ocenjujemo, da je stanje trenutno še vedno zelo nevarno in ceste ne moremo odpreti," nam je pojasnil Jernej Hudohmet, vodja kranjske izpostave civilne zaščite. "Glede na razmere ocenjujemo, da bo ostala zaprta še nekaj časa. Tudi zato smo se povezali z oblastmi na avstrijskem Koroškem, da bi z njihove strani čim prej odprli cesto prek prelaza Ljubelj, da bi tako imeli Jezerjani vsaj zasilno povezavo z dolino prek obvoza prek Avstrije. A imajo tudi Avstrijci na njihovi strani Ljubelja hude težave zaradi žledu, vseeno pa upam, da bomo že danes slišali spodbudne novice."

"K sreči je samo Jezersko zaradi močnejšega agregata, ki je prišel iz Železne kaple, v trenutnih razmerah kolikor toliko preskrbljeni z elektriko, medtem ko je slabše v sami dolini Kokre, kjer prebivalcem pomagamo z manjšimi agregati." Hudohmet sicer dodaja, da se je zaradi izboljšanja razmer nekaj prebivalcev razpotegnjenega naselja Kokra že lahko vrnilo na domove. 

Na občini Jezersko dodajajo, da v samem kraju trenutno nič ne manjka in da življenje teče kolikor toliko normalno, celo proslavo ob kulturnem dnevu bodo imeli nocoj. Tudi zalog hrane in drugih potrebščin je dovolj, delajo vsi uradi, le šola ne, saj učiteljice, ki so doma iz doline, ne morejo do otrok.

Po poročanju STA pa ravnateljica osnovne šole Preddvor naproša starše v okolici, če bi bili v naslednjem tednu pripravljeni sprejeti na svoje domove sošolce učencev od 6. do 9. razreda iz Kokre, Potoč in Jezerskega, ki se zaradi pretrgane povezave ne bodo mogli dnevno vračati na svoje domove.

Sicer pa so na Gorenjskem razmere še vedno težke ponekod v Poljanski dolini, pri Kropi in Radovljici, kjer pomagajo tudi vojaki. V Poljanski dolini tako z valuki pomagajo pri vlečenju energetskih kablov, s katerimi delavci hitijo pri vnovičnem vzpostavljanju omrežja. Hkrati potekajo tudi ukrepi za čiščenje strug vodotokov, kjer je to mogoče, saj Hudohmeta skrbijo napovedi po obilnejših padavinah.

Najhuje na Severnem Primorskem mimo

Razmere na našem koncu se precej izboljšujejo, pravi vodja regijskega štaba Civilne zaščite Nova Gorica Samo Kosmač. Zadovoljen je, da je stik s praktično vsemi prebivalci na tolminskem, idrijskem in cerkljanskem območju ter na Banjški planoti vzpostavljen, tako da je danes težišče operacij na čiščenju prometnic in vzpostavljanju poti za nadaljnjo sanacijo predvsem elektroenergetskih povezav. 

"Na terenu je danes 17 članov prostovoljnih gasilskih društev, poleg tega pa enota gorskih reševalcev, ki bo pomagala pri čiščenju najzahtevnejših odsekov. Pomaga nam tudi 41 vojakov z oklepniki in drugo mehanizacijo, ki pomagajo odpirati poti pri Čepovanu, Cerknemu in Idriji," je za Žurnal24 povedal Kosmač. Med prioritetami so tudi poti na trasah daljnovodov, da bodo šli lahko delavci Elektra Primorska čim prej v akcijo.

"Nevarnost se je ublažila, trenutno pa težave povzroča led, ki pada z dreves in drugih objektov. Kljub veliki nevarnosti pri delu v zadnjih dneh nismo imeli omembe vrednih poškodb," je Kosmač zadovoljen z varnostjo vseh, ki pomagajo pri odpravljanju posledic žledoloma.

S čim bo zadovoljen, ko bo dneva konec? "Če bo odprta in prevozna kakšna nova pot in bo imela kakšna hiša več elektriko."

Kljub neugodnim vremenskim napovedim glede padavin so po njegovih besedah pripravljeni. "Morda bo na našem koncu države kaj težav s poplavami reke Vipave, ampak takšnih okoliščin smo že dobro vajeni."

Agregati bodo ropotali do junija

Čeprav so na območju Kamnika preklicali izredne razmere, težav za prebivalce Kamniške Bistrice še ni konce, saj naj bi zaradi uničene napeljave predvidoma vsaj do konca junija ostali brez priklopa na javno omrežje. Ostane jim zgolj oskrba z agregati. Tudi državna cesta do naselja še ni vzpostavljena. Popolnoma razdejan je arboretum Volčji potok.

Dogajajo se tudi poškodbe

Včeraj sta se dva vojaka med odpravljanjem posledic ujm poškodovala, a pri SV pravijo, da ni šlo za hujše poškodbe. Medtem ko je eden ostal v bolnišnični oskrbi, je drugi s privoljenjem zdravnika na lastno željo takoj znova pohitel na teren pomagat.

Tudi med gasilci je bilo že več poškodb, neuradno je prišlo tudi do zlomov. Najhujša nesreča se je zgodila v sredo, ko je mladega delavca elektro podjetja ubil nenaden sunek elekrtike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.