Slovenija
246 ogledov

Z zakonom o stavki ni nič narobe

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zakon o stavki je kljub svoji starosti ustrezen, vlada odgovarja varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik.

Zakon o stavki kljub terminološki zastarelosti in nekaterim manjšim pomanjkljivostim skupaj s kasneje sprejetimi zakoni daje ustrezno podlago za udejanjenje pravice do stavke v celotnem javnem sektorju, so sporočili z vlade.

Varuhinja je v dopisu premierju Pahorju predstavila prejete pobude, ki se nanašajo na težave, nastale v času stavke javnih uslužbencev. Iz pobud je bilo razbrati, da so bile uporabnikom javnih storitev kršene človekove pravice predvsem na področju socialnega varstva.

Čebašek Travnikova je izpostavila, da organizacijo in izvajanje stavke še vedno ureja zakon nekdanje države iz leta 1991, ki bi ga morali posodobiti. Varuhinja meni, da bi se s pravočasno pripravo zakona verjetno lahko izognili nekaterim zapletom in nesporazumom, "ki smo jih v času stavke javnih uslužbencev vsakodnevno spremljali".

Zakon je v redu
Na vladi so poudarili, da veljavna pravna ureditev pravice do stavke temelji na ratificiranih mednarodnih dokumentih, ustavi, zakonu o stavki ter posamezni področni zakonodaji.

Na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) so sicer maja 2009 imenovali strokovno skupino za pripravo podlag za novo zakonsko ureditev problematike stavk. Gradivo je bilo pripravljeno in prišlo na dnevni red seje ESS, a dlje od tega ni prišlo.

Na vladi so razložili, da osnutek zakona ne vsebuje bistvenih sprememb na področjih, ki jih kot problematična navaja varuhinja. Že veljavni zakon o stavki namreč določa splošne pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za zagotovitev zakonitosti stavke, so razložili. Obenem pa je obstajalo soglasje, da zakonodaja na področju stavk kljub zastarelosti popolnoma deluje.

Za javni sektor dva dodatna pogoja
Na vladi so še zapisali, da za stavko v javnih službah zakon postavlja še dva dodatna pogoja, in sicer zagotovitev minimalnega delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, ter zagotovitev izpolnjevanja mednarodnih obveznosti.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se je še pred stavko sestalo s predstavniki pristojnega sindikata za socialno varstvo in pregledalo posamezna področja dela ter izdalo usklajena priporočila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.