Slovenija
19 ogledov

Z zamudo in dražji

Most, ki ga je zasnoval Jože Plečnik, bo varen, zagotavljajo na MOL. Namenjen bo Žurnal24 main
Trnovo. MOL od Gradisa skupine G priča-kuje aneks za do-datna dela za bivši Mrtvaški most.

“Varnost ljudi in estetski videz očitno nista bila v prvem planu,” je menil bralec, ko si je ogledal litoželezno nosilno konstrukcijo Mrtvaškega mostu, ki čaka na postavitev na novi lokaciji – med Grudnovim nabrežjem in Krakovskim nasipom kot nadaljevanje Hrenove ulice –, kjer se bo imenoval Hradeckega most. Ko so ga delavci SCT na začetku lanskega leta odmontirali z lokacije pri Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, se je konstrukcija poškodovala, a so bile poškodbe, kot so povedali na Mestni občini Ljubljana (MOL), manjše in ustrezno sanirane. “Po postavitvi se bo najprej izvedlo lokalno barvanje poškodb, šele potem bo sledil zaključni premaz,” so pojasnili in dodali, da je “skrb glede varnosti popolnoma odveč”.

Nov Mrtvaški most pri UKC
Trenutno. Potekajo dela za izvedbo temeljenja in prestavitve komunalnih vodov. Pripravlja se podporna konstrukcija armiranobetonskega loka mostu. Most bo prevozen za promet.
Izvajalec. Gradis skupina G, ki ima podizvajalca, podjetje Santosa. Pogodbena vrednost je 2,9 milijona evrov z DDV. Gradnja je sofinancirana iz sredstev Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, in sicer v višini 950 tisoč evrov.

Preveč uničene ograje
Po pogodbi za prestavitev mostu, ki jo je MOL sklenila z Gradis skupino G (vrednost investicije je 805.261 evrov z DDV), je rok za dokončanje del 24. marec. Sanacija konstrukcije je v pogodbo že vključena. Šele po demontaži mostu pa so ugotovili, da so ograje zaradi številnih trčenj vozil na stari lokaciji preveč poškodovane za načrtovano sanacijo, enako so zaradi neprimernega odvodnjavanja ugotovili za robni nosilec. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je sicer zahteval nove litoželezne elemente ograj in robni nosilec mostu, saj je stari dotrajan.

“V pripravi je zahtevek izvajalca za dodatna dela za izdelavo novih ograj in robnih nosilcev, ki v pogodbi niso bila zajeta v celoti,” so razložili na MOL, kjer zahtevka še niso prejeli, zato ne vedo, koliko bo znašal. Predvidevajo pa tudi aneks za podaljšanje roka. “Most bo postavljen marca, finalizacija pa bo ob normalnih vremenskih razmerah opravljena predvidoma konec aprila,” napovedujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.