Slovenija
14 ogledov

Z žarki nad množice

Množice bi lahko z ADS nadzorovali bolj učinkovito, pravijo v Pentagonu. (Foto: Žurnal24 main
Ameriška vojska je razvila novo vrsto orožja, ki z visokoenergetskimi žarki povzroči izredno nelagodje, a naj ne bi bilo nevarno.

Novo orožje, ki so ga vojaki v Afganistanu poimenovali kar "žarek bolečine“, se imenuje ADS in izgleda kot povsem običajen humvee, ki pa ima na strehi satelitski anteni podoben top, piše Daily Telegraph.

ADS deluje tako, da izstreli 3,2 milimetrski val usmerjenega elektromagnetnega sevanja v človeško telo. To segreje vodne in maščobne molekule na površju kože tudi za 50 stopinj Celzija, kar povzroči izredno nelagodje. To naj bi lahko storil celo na razdalji 500 metrov. Oseba začne nemudoma iskati zavetje, pri čemer učinek orožja popusti. ADS so v Pentagonu že pozdravili kot prihodnost nadzorovanja množic, ki je povsem nenevarna.

Lahko je smrtno nevarno
Po mnenju
Jürgena Altmanna z dortmundske univerze pravi, da so prostovoljci, na katerih so preizkušali ADS, imeli 15-sekundne intervale izpostavljanja žarkom. A v resničnem življenju verjetno ne bi bilo tako in ADS ima tehnične zmožnosti, da povzroči opekline druge in tretje stopnje. "Če se te pojavijo na 20 odstotkih telesa, so lahko smrtno nevarne," pojasnjuje Altmann.

Delovanje ADS lahko zmotijo tudi dež, sneg in megla, učinke orožja pa se da preprečiti tudi z aluminijevo folijo. V številnih primerih, zlasti v primeru velikih množic, bo težko povsem točno zadeti pravi domet, prav tako ni nujno, da bi se v množici oseba lahko učinkovito izognila žarku. V odgovor na to v Pentagonu pravijo, da operater lahko prek senzorjev vidi celotno pot žarka in tako tudi, če se oseba ne bi mogla premikati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.