Slovenija
44 ogledov

Z živalmi živalsko

Zbiti srnjak. (Foto: Bralka) Žurnal24 main
Srnjačku, ki je preživel prometno nesrečo, niso smeli pomagati, predstavnika lovske družine pa ni bilo od nikjer.

Bralka je bila v sredo zvečer priča nesreči na Ižanski cesti, ko je mlajši ženski pred avto skočil srnjaček. Trk ni bil zelo hud, saj je takoj odšepal v obcestni kanal in tam obležal, kasneje se je premaknil na travnik, po dobri uri pa izginil. Bralko je razburilo, da mu nihče ni bil pripravljen pomagati. Od nesreče do prihoda policistov je minilo pol ure: "Naredila sta zapisnik in poklicala lovsko družino, nam pa rekla, da nam ni treba čakati."

Po njenih besedah sta policista tudi povedala, da ljudje ne smejo pomagati poškodovani divjadi in je odpeljati k veterinarju, kar naj bi bilo celo kaznivo dejanja, za divjad pa da je odgovorna lovska družina. "Kaj bi bilo s srnjačkom, če bi bil huje ranjen? Bi dan, dva umiral ob zelo prometni cesti?" je zgrožena. Dodaja še, da iz lovske družine niso nikogar dočakali.

Sedem tisoč povoženih na leto
V Sloveniji je na leto načrtovan odstrel 35 tisoč kosov srnjadi (srn, srnjakov in mladičev), okoli sedem tisoč pa jih je iz narave odvzetih zaradi prometnih nezgod, kar je zelo veliko, pravi Vilfan. Na območju Ižanske ceste, za katero je pristojna Lovska družina Ig, imajo v načrtu odvzema odstrel okoli 120 kosov srnjadi, 20 do 25 na leto pa je povoženih. Po Vilfanovih besedah pet do deset srn oziroma srnjakov na leto nastrada tudi pri košnji, zato zmanjšajo odstrel.

Zakon narave
Marko Vilfan, predsednik Lovske družine (LD) Ig, je povedal, da je področje Ižanke v pristojnosti treh LD, konkretnega dogodka pa ni poznal. Pojasnil je, da povožene divjadi nikoli ne vozijo k veterinarju. "Če vidimo, da tam leži, jo ustrelimo in ji skrajšamo muke. Kadavre evidentiramo in jih damo v zamrzovalno skrinjo − ko je ta polna, jo higieniki spraznijo. Kadavre skratka odstranimo, saj so lahko nevarni za ljudi, možne so kakšne kužne bolezni, ne nazadnje pa tudi smrdi," je pojasnil. Če pa žival preživi prometno nesrečo, je po njegovih besedah njena usoda odvisna od nje oziroma od narave. "Lahko je le v šoku in bo vse v redu, lahko pa ji je počila vranica in bo po 300 metrih izkrvavela. Če ne bo več konkurenčna, bo postala plen," pravi Vilfan.

"Policisti se odzovejo"
Maja Adlešič iz Policijske uprave Ljubljana je povedala, da so policisti o povoženi divjadi obvestili Regijski center za obveščanje, tam pa so obvestili pristojno lovsko družino. "Na kraj je prišel njihov predstavnik – lovec," pravi. Po njenih besedah so skrbniki divjadi lovske družine. "Divje živali so  lahko prenašalke bolezni, lahko tudi povzročijo poškodbe," dodaja in poudari, da se policisti po klicu takoj odzovejo, a je čas prihoda "odvisen tudi od zgostitev varnostnih pojavov ter prioritet glede ogroženosti v posameznih pojavih".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.