Slovenija
15 ogledov

Z zlorabo po pokojnino

Da je bolna in starejša, je nekdo kot razlog navedel v prošnji za spremembo nači Žurnal24 main
Kraja identitete. Neznanec se je izdajal za upokojenko in pokojnino preusmeril na pošto.

Neznanec je z dopisom v imenu upokojenke spremenil način prejema njene pokojnine, in sicer jo je namesto na banko začela dobivati po pošti. "Babica ni sama ničesar spreminjala. Ne vem, kakšen namen je imel ta človek, lahko da bi ponaredil pooblastilo in na pošti dvigoval njeno pokojnino," je povedala vnukinja oškodovanke. Dogodek so prijavili policiji, kjer so povedali, da gre za prvi takšen primer.

Našli so osebne podatke
Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Slovenije so razložili, da se je način prejemanja pokojnine spremenil, ko so po pošti prejeli prošnjo osebe, ki se je izdajala za upokojenko. "Iz nje je nedvomno razvidna želja podpisnice, da naj njeno pokojnino v prihodnje prejema na dom, saj je bolna in starejša in gre zelo težko v banko," je povedal Brane Kokot, vodja službe za odnose z javnostmi na Zpizu. Na vprašanje, kako se je to lahko zgodilo, če upokojenka prošnje ni ne napisala ne poslala, je odgovoril, da so bili navedeni nekateri osebni podatki, ki naj bi bili znani le njej. "Osnova za spremembo načina nakazila je podpisani pisni zahtevek stranke, iz katere je nedvoumno razvidna njena želja," je dodal.

O poostritvi nadzora nič
Na zavodu so povedali še, da so omenjeni dogodki redki, na mesec pa obravnavajo do tri tisoč primerov sprememb izplačil. Na vprašanje, ali bodo zaradi zlorabe poostrili nadzor ali zahtevali, da upravičenci način prejema pokojnine spremenijo osebno, 
niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.