Slovenija
23 ogledov

Z žrebom do sanjske službe

razno 13.02.14. evropski parlament, Members of the European Parliament take part razno 13.02.14. evropski parlament, Members of the European Parliament take part
Evropske volitve. Nekoga izmed vas lahko izvolijo v Evropski parlament.

V petih dneh so na družabenem omrežju Facebook zbrali skoraj 3.000 kandidatov, ki se bodo potegovali za sanjsko službo evropskega poslanca, za plačo 13.000 evrov bruto na mesec in številne privilegije, ki jih bruseljska služba prinese.

Brez poklicnih politikov

Čez en teden bodo pobudniki državljanske akcije Sanjska služba začeli zbirati podpise, da bodo lahko sodelovali na volitvah za evropske poslance. Potrebujejo jih 3.000, saj ne želijo kandidirati kot stranka: "Nič več poklicnih politikov, kandidate bomo izbrali z žrebom," razlaga Marko Vrtovec, idejni vodja akcije.

Žreb bo pred volitvami, kdaj točno, še niso določili. Bo pa javni. "Skoraj sto-, če ne tisočkrat večja verjetnost je, da si izvoljen za poslanca, kot da zadeneš na loteriji. Pa niti ne dosti manjša možnost, kot da dobiš dobro službo prek javnega razpisa, na katerega se prijavi tudi 500 kandidatov."

Vsak, ki kandidira, ima lahko kaj od tega. "Gre za družbeno-politični eksperiment, ali se da sprejemati odločitve z neposredno demokracijo," pravi Vrtovec in dodaja: "Šokiran sem, ker to, kar imamo zdaj, ni niti demokracija. Prava demokacija je žreb."

Za zdaj se s financiranjem še ne ukvarjajo resno. Bodo pa odprli poseben žiroračun za donacije. Trenutno vsi pri projektu sodelujejo brezplačno. "Tudi to je del eksperimenta – kako daleč se lahko stvari pripeljejo, če se dela zastonj," pojasnjuje Vrtovec.

Obup nad dogajanjem

Vrtovcu se zdi žaljivo, da ga sprašujejo, kdo je v ozadju: "V ozadju sta jeza in obup nad tem, kar se dogaja. Nad tem, da so že 20 let na oblasti isti ljudje, ki nam glede na stanje v državi dokazano škodijo." Od izvoljenega poslanca bodo pričakovali, da bo imel stik z ljudmi na družabenem omrežju, ki so ga izbrali, da se bo pred odločitvami z njimi posvetoval, še dodaja Vrtovec. "Verjamemo, da bosta etična in moralna drža izžrebanih kandidatov vsaj na tej ravni ali višji od etike, ki nam jo ponujajo politične elite."

Komentarjev 2
  • Stolp 08:37 18.februar 2014.

    No, če bojo pa to zrihtali pa hvala bogu! Ampak brez skrbi pod to vlado tega filma žal ne bomo videli. Namesto tega se bo nadaljevalo podpiranje nesposobnih propadlih socialističnih gigantov, nabijanje novih davkov, uravnilovka namesto tekmovalnost, še več državne ...prikaži več namesto zasebne lastnine, država ne bo vitka ampak še bolj pogoltna, rast pa sicer bo triodstotna ampak se bojim da v minus.

  • ennanova 08:22 18.februar 2014.

    Strategije od zgorajKaj namreč pomeni, da bo vlada zrihtala? Gre za šifro, kodo, ki jo moramo razumeti v kontekstu, kot pravijo. Kontekst je neoliberalni žargon. Torej: zrihtali bomo, da bo kapitalizem zopet deloval kot profitabilni stroj, ki potrebuje triodstotno ...prikaži več letno gospodarsko rast, vitko državo, še več privatne lastnine, tekmovalnost, razmetavanje z energijo, egocentričnost ljudi …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1482-strategije-od-zgoraj-strategije-od-zgoraj