Slovenija
2385 ogledov

Z zunanjega ministrstva uhajale informacije, kriminalisti pa nad novinarje

Na ministrstvu za zunanje zadeve se sprašujejo, kako bi na njihovo ministrstvo n
1/2
Žurnal24 main
Zaradi pisanja o dogajanju na zunanjem ministrstvu poteka kriminalistična preiskava proti novinarjema Dnevnika. Preiskava je presenetila tudi nekdanjega zunanjega ministra Mira Cerarja, ki trdi, da je zaradi uhajanja informacij zahteval le notranji nadzor na ministrstvu, piše Dnevnik. Novinarja menita, da je bilo njuno poročanje v javnem interesu.

Novinarja Meta Roglič in Klemen Košak se bosta morala 25. maja kot osumljenca za izdajo tajnih podatkov zglasiti na sektorju kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave. Meta Roglič naj bi kaznivo dejanje zakrivila s člankoma Bo Janeza Lenarčiča na čelu slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju nasledil Iztok Jarc? in Miro Cerar v Mladiki išče žvižgače, objavljenima septembra lani.

V prvem članku je novinarka pisala o kandidatih in predvsem favoritu za položaj veleposlanika pri slovenskem predstavništvu pri EU. Vsebina drugega članka, ki ga je Rogličeva napisala skupaj s Košakom, pa se nanaša na dogajanje na zunanjem ministrstvu po objavi prvega članka. Novinarja sta pisala, da je tedanji zunanji minister Miro Cerar zaradi uhajanja informacij z ministrstva uvedel notranji nadzor.

Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi naznanilo o sumu kaznivega dejanja prišlo z zunanjega ministrstva po objavi drugega članka, torej še v času prejšnje vlade. Toda tedanji zunanji minister Cerar zanika, da bi za naznanilom oziroma ovadbo stal on. Kot je zatrdil za časnik, je zahteval notranji nadzor in večkrat poudaril, naj se ne širi navzven. "Če bi me kdo seznanil, da namerava ukrepati proti novinarjem, bi temu nasprotoval," je zatrdil. Cerarjeve besede je za Dnevnik potrdil tudi takratni državni sekretar Dobran Božič.

Novinarja sta nad preiskavo presenečena in vztrajata, da je bilo njuno poročanje v javnem interesu.

 

Komentarjev 6
  • sam50 09:54 19.maj 2020.

    Nič novega,pri skvarjenih početjih "posvečenih" se ne kaznuje krivcev,temveč tiste,ki so to početje razkrili.....

  • mph 09:21 19.maj 2020.

    Orbanizacija Slovenije se pospešeno izvaja.