Slovenija
344 ogledov

Za 1,2 milijona kupili vodni top

Slovenija 30.11.2012 vodni top, protestni shod v Ljubljani; foto:Sasa Despot Saša Despot
Ministrstvo za notranje zadeve je kupilo vodni top. V rokah policije bo predvidoma še letos.

V tem tednu je odločitev o naročilu novega vodnega topa postala pravnomočna. Policiji ga bo dobavilo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone. Za specialno vozilo z vodnim topom pa bo po besedah predstavnice notranjega ministrstva Irena Likar država odštela 1,16 milijona evrov.

Policija ga bo v skladu s pogodbo prevzela najkasneje v 12 mesecih od obojestranskega podpisa pogodbe. Tako naj bi nadomestili tri desetletja star vodni top, ki pa ga je policija doslej uporabila le enkrat. 

Edini, ki je ustrezal, je tudi dobil posel

Na avgusta objavljeni razpis se je prijavil še ljubljanski Autocommerce, ki pa ni izpolnjeval postavljenih kriterijev.

Ti so sicer med potencialnimi prijavitelji burili kar nekaj duhov. Ministrstvu so očitali, da so postavitev kriterijev "prilagodili". V javnem razpisu so od potencialnih naročnikov kot pogoj za sodelovanje zahtevali izdelavo najmanj deset specialnih vozil z vodnim topom v zadnjih petih letih od objave javnega naročila. Prav ta refrenca pa naj bi po besedah nekaterih potencialnih prijaviteljev favorizirala podjetje Rosenbauer, ki je za nemško policijo v zadnjih letih izdelalo več kot 70 vozil.

Na notranjem ministrstvo so favoriziranje zanikali, a so vseeno pred potekom razpisa število referenc znižali iz deset na pet vozil. "Hkrati je naročnik pojasnil, da umik tega pogoja za naročnika ni sprejemljiv, saj si naročnik zjavnim naročilom želi zagotoviti kakovostno in v praksi preverjeno serijsko vozilo, izdelano s strani proizvajalca, ki lahko z ustreznim znanjem in izkušnjami ponudi maksimalno preizkušeno, zanesljivo in kakovostno izdelano specialno vozilo z vodnim topom za učinkovito izvajanje nalog policije ob množičnih nasilnih demonstracijah, protestih in nenazadnje tudi ob elementarnih nesrečah (prevoz pitne vode, gašenje požarov, poplave)," je odgovorila še predstavnica ministrstva.

Ob tem dodaja, da so skladno z zakonom o javnem naročanju izkoristil možnost, da zaradi zagotovitve ustrezne ravni konkurence upošteva dokazila o ustreznih dobavah v daljšem obdobju kot tri leta.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Milos Cerar 15:17 08.januar 2017.

    http://www.johstadt.com/en/Vehicle-Mounted-Pump-TO4000Takšne črpalke smo vgrajevali na gasilska vozila. Ena stane cca 13k €. Šasija lahko stane cca 120k€, končna izdelava vozila pa cca 70k€. Gasilsko vozilo tipa 16/25 (ima rezervoar 2500l vode in samo eno takšno črpalko) stane suma ...prikaži več sumarum cca 190k €. Kam se je izgubila razlika do 1,2 mi €, se sprašujem????

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 10:16 08.januar 2017.

    Ne pozabiti, da je oblast kupila top za boj PROTI lastnemu narodu!

  • misterij1234 22:00 07.januar 2017.

    Tale naš cucek s svojimi pajdaši samo troši,laže,krade,najema kredite ,že takoj v začetku leta 3,6 miljarde evrov najema kredit.Namesto,da bi ga toliko vrnil in znižal dolg 42 miljarde evrov ga je še povišal.Brez znižanja dolga ,pa bo družba SMC d.o.o,SD ...prikaži večD d.o.o.,DESUS s.p. s svojimi malimi plagijatočki v naslednjo krizo vstopila s prazno blagajno.