Slovenija
25 ogledov

Za 136 otrok v vrtcih ni več prostora

Lučka, Svit in Lana so trije od krepke stotinje novomeških otrok, za katere v vr Žurnal24 main
Razočaranje. Starši niso pričakovali, da bodo otroci ostali brez vrtca. Rešitev vsaj do novega leta zagotovo ni.

“Pričakovali smo, da bo v vrtec sprejet tudi naš tretji otrok, in se veselili, da bosta v vrtcu otroka skupaj, medtem ko najstarejši hodi že v šolo. Tako smo bili šokirani, ko smo izvedeli, da ni več prostora; zdaj bomo morali poiskati zasebno varstvo,” pove mamica iz Novega mesta. 

1 oddelek najmanj bi lahko vsak mesec napolnili z med šolskim letom vpisanimi otroki, če bi bil prostor.

Tudi druga mamica, s katero smo se pogovarjali, se bo morala, kot ugotavlja sama, vsaj do prihodnjega septembra z varstvom najmlajšega izmed štirih otrok nekako znajti. 

Dvakrat dražje

Za obe družini pa je razočaranje toliko večje, saj so pričakovali, da bodo imeli za najmlajšega otroka vrtec brezplačen, glede na to, da so vanj vključeni tudi njihovi starejši otroci. “Najprej smo se veselili, da bo vrtec za drugega otroka brezplačen, potem pa smo ugotovili, da bomo varuški plačevali najmanj 400 evrov na mesec, poleg tega da že tako plačujemo 200 evrov za vrtec srednjega otroka,” pravi prva mamica. 

V vrtcu so jim, kot pove, nakazali, da niso povsem stoodstotno zavrnjeni, da se bo kakšna možnost morda še našla, a so si varuško že poiskali, saj, kot dodaja, nočejo v negotovosti čakati do zadnjega. 

Jana še brez koncesije
Vrtec z metodo montessori. Koliko otrok je trenutno v zasebnem vrtcu Jana oziroma koliko jih nanj še čaka, na mestni občini nimajo podatka, saj, kot pravijo, s strani vrtca Jana koncesijska pogodba še ni podpisana. Če vrtec koncesijske pogodbe ne bo podpisal, bodo morali starši zanj plačevati polno ceno. Za primerjavo: v novomeških javnih vrtcih je ta za prvo starostno obdobje 474 evrov, s tem, da je v vrtcu Jana treba plačati tudi nadstandard, saj v program vnašajo elemente pedagogike montessori. Ni pa nujno, da bo cena takšna, saj lahko vrtec brez koncesije ceno določa sam.

Za en oddelek na mesec 

Otrok, ki čakajo na medletni sprejem, je za vrtec Ciciban 70, za vrtec Pedenjped 65 in eden za koncesijski vrtec Ringaraja, povedo na oddelku za družbene dejavnosti na mestni občini. “Vpis med letom je za vsak mesec zelo enakomeren; v Cicibanu imamo tako od sedem do deset prošenj, in če prištejemo podobno število iz Pedenjpeda, je to za najmanj en oddelek otrok, ki bi ga morali odpreti vsak mesec med šolskim letom,” pojasnjuje Majda Kušar Ambrožič, ravnateljica vrtca Ciciban. 

Občina išče možnosti 

Na oddelku za družbene dejavnosti poudarjajo, da so številke o čakalni listi zgolj evidenčne in da imajo v vrtcih med letom najmanj 20-odstotni osip vlog, saj si starši medtem že zagotovijo varstvo drugje. 

Kljub temu pravijo, da iščejo možnosti dodatnih zmogljivosti in že pripravljajo nekatere rešitve, kot so najem dodatnih prostorov, razpis več vzgojno-varstvenih družin in prenova prostorov v enoti Labod vrtca Ciciban. 

Letos še nič obetov 

Izmed predlaganih rešitev, ki jih vidijo na občini, se zdi Kušar Ambrožičevi še najhitreje uresničljiv najem dodatnih prostorov. “Za nove vzgojno-varstvene družine smo razpis imeli že poleti, a se nanj ni prijavil nihče. Tu se namreč pojavlja težava, da tisti, ki se za to zanimajo, tudi če prostor imajo, nimajo potrebne vzgojiteljske izobrazbe. Prenova podstrešja enote Labod, kjer bi lahko zagotovili od dve do štiri igralnice, pa v letošnjem šolskem letu tudi ne bi bila mogoča,” pravi Kušar Ambrožičeva. Dobrih obetov, da bi lahko katerega izmed otrok vzeli v vrtec še pred novim letom, tako po njenih besedah ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.