Slovenija
17 ogledov

Za 25 let let miru

Gradbene družbe so se kartelno dogovarjale tudi za pridobitev poslov izven avtoc Žurnal24 main
Obnova osrednjega dela vzletno-pristajalne steze na letališču Jožeta Pučnika poteka v skladu z načrti, obnovljena pista pa bo zalegla za četrt stoletja, so zagotovili odgovorni.

Do zaključka del na osrednjem delu steze je še teden dni, ko bo zaključena pred štirimi leti začeta in okoli 23 milijonov evrov vredna investicija v osnovno letališko infrastrukturo. Poleg same steze prenavljajo še spojnice, vzporedno vozno stezo, ploščad za parkiranje malih letal ter širijo glavno letališko ploščad.

Samo v prenovo vzletno-pristajalne steze je Aerodrom Ljubljana vložil 10 milijonov evrov lastnih sredstev, z njo pa se povečuje predvsem varnost steze, ki je bila asfaltirana leta 1978 in v celoti s tankoslojno prevleko prenovljena leta 1992.

Projekt sicer poteka fazno, prvi in drugi del v dolžini okoli tisoč metrov na vsakem koncu steze so prenovili v letu 2009. Ta dela je bilo mogoče opraviti na način, ki ni bistveno vplival na letalski promet, zadnja faza – obnova osrednjega dela steze – pa je zahtevala zaprtje letališča.

Odstranili že 20 tisoč ton asfalta
Zadnja faza se je začela 7. aprila ob drugi uri zjutraj, do danes pa so delavci odstranili dobrih 20 tisoč ton starih asfaltnih plasti, sanirali spodnje plasti in v stezo vgradili okoli 12 tisoč ton asfalta. Do zaključka del ga bodo vgradili še okoli 8100 ton.

Hkrati potekajo tudi gradbena dela za elektroinštalacije in menjava v asfalt vgrajenih svetilk steze ter menjava kabelskih povezav s transformatorji. Do zaključka tretje faze bo v stezo vgrajenih 212 svetilk, 46 kabelskih jaškov in položenega 42,6 kilometra kabla.

Obnovo izkoriščajo za druge investicije
Direktor Aeroinženiringa Stane Bobnar je pojasnil, da so zaprto letališče izkoristili za druge investicije: adaptacijo prostorov varnostno-operativnega centra, sanitarij ter sistema pregleda in nadzora prtljage. Gradnje novega potniškega terminala, vrednega 60 milijonov evrov, pa naj bi se lotili šele leta 2011.

Predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir je s potekom del zadovoljen, saj izvajalec kljub aprilskemu slabemu vremenu sledi začrtanim rokom.

To po njegovih besedah pomeni, da bodo letališče za zračni promet lahko odprli po načrtih – najpozneje 21. aprila zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.