Slovenija
27 ogledov

Za 25. rojstni dan so imeli zabavo pri predsedniku

UNICEF, Borut Pahor
1/5
Saša Despot
Predsednik države je gostil rojstnodnevno zabavo pravic otrok.

25 let mineva, odkar lahko tudi otroci uveljavljajo svoje pravice oziroma odkar so tudi otroci prvič dobili uradno pisno zagotovilo, da jim posebej pripadajo določene pravice. Pred 25-imi leti je Organizacija Združenih narodov (OZN) sprejela in otrokom pravice zagotovila s konvencijo o otrokovih pravicah.

Četrt stoletja svojih pravic so slovenski otroci praznovali na posebni rojstnodnevni zabavi v predsedniški palači v prestolnici.

Gostitelja zabave predsednika države Boruta Pahorja so otroci posedli med slavljence in sami prevzeli vso organizacijo in izvedbo programa na tej zabavi, vključno z obveznim protokolom.

Za himno so poskrbeli otroci iz enega od ljubljanskih vrtcev, povezovanje programa pa sta prevzeli dve osnovnošolki. Kot se ob vsakem rojstnem dnevu spodobi, so otroci na zabavo v predsedniški palači pripeljali tudi ogromno torto.

Odrasli, ne pozabite na otroke!

Da so pravice otrok res spoštovane in da pomoči potrebni otroci ne ostanejo sami pri reševanju svojih težav, pa tako v Sloveniji kot drugje po svetu poskušajo poskrbeti tudi Junior ambasadorji Unicefa kot zagovorniki otrok. Pri nas jih trenutno 11 poskuša lajšati težave sovrstnikom, pomoči potrebnim starejšim in tudi ostalim sodržavljanom.

Sami sicer ugotavljajo, da večina otrok živi dostojno, srečno, urejeno otroštvo. Vseeno pa med njimi še vedno živijo posamezniki, ki nimajo več niti osnovnih pogojev za spodobno življenje. Težave, s katerimi se vse pogosteje soočajo njihovi sovrstniki, so mladi ambasadorji ob rojstnodnevnem slavju zaupali predsedniku Pahorju. Od odraslih, zlasti pa vladajočih v državi, namreč pričakujejo, da primerno poskrbijo za vse te otroke.

Pahor sicer ugotavlja, da "je Slovenija kljub krizi med tremi državami v Evorpski uniji, kjer je tveganje, da bi otroci padli pod prag revščine, najmanjše." 

Zaveda se, da vse večja neenakost med ljudmi trenutno najbolj razjeda družbo.

"V Sloveniji je od lani do letos dodatnih 7000 otrok živelo pod pragom revščine. Cilj konvencije tako na globalni ravni kot v Sloveniji je, da imajo vsi otroci, ne glede na premoženjsko stanje staršev, enake možnosti, da živijo srečno," dodaja Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.