Slovenija
24 ogledov

Za 275 tisoč evrov glob

Mojster Shutterstock
Furs je v nadzoru ugotovil 11 odstotkov kršitev s področja dela, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja.

V letu 2014 je Finančna uprava RS (Furs) opravila 4947 postopkov nadzora dela, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja. S področja dela in zaposlovanja na črno je bilo ugotovljenih 11 odtotkov kršitev in izrečenih 121 prepovedi zaradi dela in zaposlovanja na črno.

S področja dela na črno je bilo opavljenih 1819 postopkov nadzora in ugotovljenih 12 odstotkov kršitev, največ v dejavnosti prometa in skladiščenja, gradbeništvu, gostinstvu in v drugih dejavnostih. "Po deležu ugotovljenih kršitev jih je bilo največ v dejavnosti svečarstva, pri trgovini, vzdrževanju in popravilu motornih vozil, gostinstvu, sledijo pekarstvo in druge dejavnosti," so sporočili s Fursa.

V prekrškovnih postopkih je bilo izrečenih za 99.768 evrov glob, 16 opominov, v petih primerih so bili odvzeti predmeti. Po vsebini kršitev in statusu kršiteljev so bili v večini primerov kršitelji posamezniki, ki so opravljali delo ali dejavnost na črno (v 108 primerih državljani Slovenije, v 42 primerih tuji državljani).

115 brez plačevanja prispevkov

Na področju zaposlovanja na črno je bilo opravljenih 2988 postopkov in ugotovljenih 10 odstotkov kršitev. Z odločbo je bilo izrečenih 20 prepovedi dela posameznikom. V prekrškovnih postopkih je bilo izrečenih za 175.663 EUR glob in 15 opominov.

Med najpogostejšimi kršitvami zaposlovanja na črno s strani delodajalcev so bile kršitve, ko je delodajalec omogočil delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe o zaposlitvi, oziroma ga ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja (115 primerov). Pogoste so bile pomanjkljivosti prijav v zavarovanje, kršitve, ko je delodajalec omogočil delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, oziroma ga ni zavaroval v skladu z zakoni, ki urejajo obvezna socialna zavarovanja (57 primerov).

Praksa verižnega ustanavljanja družb

V zvezi z delom po podjemnih pogodbah je Furs zaznal sume zlorab podjemnih pogodb, kar je predal inšpektoratu za delo. Odkrite so bile kršitve začasnega in občasnega dela upokojencev (38 primerov), pri zaposlovanju tujcev (22 primerov), študentov in dijakov (10 primerov) in kršitve v zvezi s kratkotrajnim delom (13 primerov).

Še vedno se ugotavlja praksa verižnega ustanavljanja družb, prepletanja lastništva družb, posojanja delavcev s strani pravnih subjektov, ki za to ne izpolnjujejo pogojev.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 15:42 16.april 2015.

    Poznam kup SP- jevcev ko bodo za 20 € globe zaprli svojo dejavnost, pa se naj dakarji Je.... .