Slovenija
28 ogledov

Za 40 odstotkov več menjav

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Ogromno povečanje menjav dobaviteljev, cene pa ne padejo.

V iskanju nižjih cen elektrike je lani dobavitelja električne energije zamenjalo 55.281 ljudi, kar predstavlja 41-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2011. Indeksi cen električne energije so ostali stabilni in se v primerjavi z letom prej niso bistveno spreminjali. "Zaradi vse ostrejše konkurence pa je bilo opazno celo znižanje cen pri poslovnih odjemalcih," ugotavljajo pripravljalci poročila o stanju na področju energetike v letu 2012, ki ga bo ob potrditvi vlada poslala Evropski komisiji.

Eni padajo, drugi rastejo

Na maloprodajnem trgu sta svoj tržni delež najbolj okrepila dobavitelja Gen-I za dobre štiri odstotke in Petrol za 1,6 odstotka. Delež sta povečala še Elektro Celje Energija in Petrol Energija, vsi drugi pa so tržne deleže v delu dobave vsem odjemalcem izgubljali. Na delu gospodinjskih odjemalcev jih je največ, skoraj tretjino, oskrbovala Elektro Energija. V tržnem segmentu poslovnih odjemalcev je imel lani največji tržni delež Gen-I, ki je električno energijo dobavljal dobrim 32 odstotkom vseh poslovnih odjemalcev. Na drugem mestu je bila Elektro Energija.

Skok alternativnih virov

Poraba električne energije se je v primerjavi z letom 2011 znižala za 0,4 odstotka. Večina, kar 88 odstotkov elektrike, je bilo proizvedene v Sloveniji. Lani je skokovito narasla proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov. "Izjemno se je povečalo predvsem število sončnih elektrarn, njihova moč se je v tem letu kar podvojila," ugotavljajo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Cene plina končno padle

Lani je na trg dobaviteljev s plinom vstopil nov akter, zaradi česar agencija za energijo ugotavlja, da se je povečala konkurenčnost pri ponudbah za zemeljski plin. Posledično so se namreč znižale cene pri vseh dobaviteljih. Cene zemeljskega plina so se v Sloveniji tako prvič po letu 2009 znižale. Tako pri elektriki kot zemeljskemu plinu lani ni bilo težav z zanesljivostjo dobav energentov.

Komentarjev 4
  • mihatirs 16:11 23.avgust 2013.

    ubistvu ne, razen če hočeš rečt, da je diplomirani elektro inženir enako diplomiranim difovcem/raznim filofaksom/fdvjevcem itd...plače teh imenovanih "gospod" so prenizke, glede na težavnost študija in posledično tudi dela na določenih področjih! Medtem ko praskanje po glavi+3x kava na dan ...prikaži več v kakšni javni službi ni nek težak posel!

  • milek 15:37 23.avgust 2013.

    Če že večini padajo plače in standard, imajo elektro podjetja, telekom evropske plače. Ali ne bi bil čas, da bi se tudi elektrika pocenila, in bi si gospoda znižala svoje plače.

  • mihatirs 12:11 23.avgust 2013.

    Zdj je cena že pr vseh dobaviteljih skoraj enaka...razlika od 0,5evra do 2eura je premajhna da bi se lahko kej spremenil. Je res da je gen-i pripomogu k znižanju, to je pa to, zdj je pa isti šmorn a si ...prikaži več na Elektro (Ljubljana) energija al pa Petrol, Celje itd....itak je vse državno!