Slovenija
19 ogledov

Za 61 dni 61 evrov, za revne 640 evrov

Čerin poudari, da je bil namen projekta prikazati dejstvo, da nam že majhen vrt, Žurnal24 main
Aleš Čerin je v ponedeljek končal projekt prehranjevanja za evro na dan. Na račun zdravega življenja je v času "posta" izgubil štiri kilograme. Za revne otroke je zbral 660 evrov, kar pomeni 1320 kilogramov riža.

"Zdi se mi, da nikoli še nisem živel tako zdravo," nam na začetku pogovora zatrdi Ljubljančan Aleš Čerin, ki je v 61 dneh za prehranjevalne potrebe namenil skromnih 61 evrov."Že na samem začetku sem se zalotil, da štejem kalorije in to predvsem zaradi dejstva, da bi jih bilo več. Večina ljudi, ki jih poznam, šteje kalorije z namenom, da bi jih zaužili čim manj. Takšna je tudi družbena paradigma," svojo izkušnjo opisuje magister farmacije, ki se ob tem sprašuje, ali ni delal natanko tega, s čimer se sooča ogromen del revnega sveta.

Nisem živel z evrom na dan, ampak sem tolikšno vsoto namenil za prehranjevalne potrebe.
Aleš Čerin

V nadaljevanju pogovora nam Aleš zatrdi, da je nekega dne celo izračunal, koliko stanejo kalorije iz različnih tipov živil. "Po natančnem izračunu sem užival le energetsko bogata živila. Najpogostejša hrana je bila rižota, kruh in vse vrste zelenjave. Mesa je bilo bolj malo," poudarja. V povprečju je na dan porabil okoli 2800 kalorij.


Izgubil kar štiri kilograme

"Pri 187 centimetrih višine sem imel pred projektom 89,6 kilograma, tako da je nekaj balasta bilo. V 61 dneh sem shujšal dobre štiri kilograme," zatrdi Aleš in doda, da je v tem času trikrat na teden pretekel okoli sedem kilometrov, še dodatnih 15 kilometrov pa je dnevno prevozil s kolesom. "Izguba teže je bila v prvi vrsti posledica aktivnega načina življenja."

Revnim otrokom več kot tono riža
Poudarimo, da je imel projekt tudi dobrodelno noto, saj bo Aleš razlike med dnevno porabljenim denarjem za hrano in desetimi evri nakazal misijonarju Pedru Opeki, ki skrbi za revne otroke na Madagaskarju. Gre za podporo projektu Obrok riža na dan – vsak dan. "Skupaj s prostovoljnimi prispevki sem zbral 660 evrov, kar pomeni 1320 kilogramov riža," se pohvali.

O njegovem podvigu poroča tudi Reuters.

Omenimo, da se je nekdo na Twitterju pošalil, naj si Aleš ob koncu privošči za dva evra hrane. "Morda si bom res za malo več, mi je pa tak način prehrane v teh dveh mesecih toliko prišel v navado, da se bom težko privadil staremu režimu. Že pred projektom nisem pojedel več kot za pet evrov na dan," zatrdi Aleš in doda, da je projekt namenjen premiku v glavi tistih ljudi, ki jim ni treba bit reven.

"Ljudi bi izobrazil za krizne razmere"
"Projekt mi je res veliko dal, veliko novih spoznanj, pogledov in novih dimenzij na področju prehranjevanja ter širše: na področju bolj preprostih izbir. Premišljujem, da bi tak način prehranjevanja zapakiral v sistem predavanj ali izobraževanje, ki bi ponudil ljudem v stiski, da bi lažje prešli krizne razmere. Krize namreč kljub lepim besedam našega premierja še ni konec, še več, slutim, da se bo še poglobila. Za zdaj se mi misli šele podijo po glavi in jih počasi oblikujem," Aleš sklene svojo izkušnjo na blogu, ki ga je pisal od prvega dne projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.