Slovenija
41 ogledov

Za 99. rojstni dan je izdal novo knjigo

Boris Pahor Žurnal24 main
Včeraj smo praznovali 99. rojstni dan s tržaškim pisateljem Borisom Pahorjem, ki ostaja angažiran mislec in jasno izraža svoja stališča. Tudi to, recimo, da v Sloveniji ne opaža ponosa.

Tržaški pisatelj Boris Pahor, ki je v nedeljo praznoval 99. rojstni dan, je včeraj predstavil svoje novo delo, dnevniške zapise z naslovom Knjiga o Radi.

"Ostajam skromen"

Gre za knjigo, ki jo je pisal med letoma 2009 in 2011, v njej pa je spregovoril o polstoletnem življenju z ženo, ki mu je bila vsa leta v veliko oporo pri pisanju in drugače. Manj znano je, da je Pahor širšo popularnost dosegel povsem po naključju.

"Pred leti so me povabili na italijansko televizijo. Posledica je, da še danes, ko me ljudje srečujejo na cesti in mi stisnejo roko, pravijo, da so me videli na televiziji. Jaz pa jih vprašam, ali so prebrali kakšno moje delo." Danes zase ne želi veliko, le da bi bil zdrav in sposoben še kaj napisati. "Ostajam skromen. Nekoč so mi že vzeli jezik in želeli, da postanem nekdo drug. Danes tisto, kar mislim, povem na glas."

O Sloveniji kot o sramoti

Pahor je v svojem dinamičnem in plodovitem življenju preživel več totalitarnih režimov – italijanski fašizem, nemški nacizem in nazadnje še jugoslovanski komunizem, kot veliki antitotalitarni mislec pa vse tri zavrnil in skozi svoje pisanje demonstriral, kateri so tisti intelektualni in eksistencialni pogledi, ki jih je pridobil skozi svoje številne življenjske izkušnje.

O Sloveniji danes razmišlja kot o sramoti. "Da bi imeli kot država neki ponos, tega danes ne vidim," pravi pisatelj, ki mu ne gre v glavo razklanost Slovenije na dve enoti in nesposobnost, da se povežemo v enotno skupnost, ki bi kot takšna lažje nastopala suvereno in odločno.

Boris Pahor je tudi v tujini prejel več odlikovanj, večkrat pa so ga omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.