Slovenija
30 ogledov

Za Alenko Bratušek "kličejo duhovnika"

Zaslišanje Alenke Bratušek Sergeja Hadner
Alenka Bratušek bi, če sama ne bo ponudila častnega odstopa, danes dobila košarico. Njeno kandidaturo bi zavrnili poslanci obeh odborov, na katerih je bila zaslišana.

Alenka Bratušek bo zavrnjena, pravijo v Bruslju. Po neuradnih informacijah bosta oba odbora, pred katerima je bila zaslišana, glasovala proti. Glasovanje bo ob 18. uri. Mediji, ki spremljajo dogajanje v Bruslju tako poročajo, da za "Bratuškovo že kličejo duhovnika".

Kot smo poročali, so glede takojšnje zavrnitve imeli pomisleke v največji politični skupini EPP, iz katere je tudi predsednik prihodnje komisije Jean-Cloude Juncker. V EPP so sprva hoteli, da Bratuškova dobi še eno možnost, torej, da jo ponovno zaslišijo ali ji postavijo dodatna pisna vprašanja. Zdaj so tudi v EPP za takojšjo zavrnitev. Evropski socialisti so namreč obljubili podporo njihovemu kandidatu Caneti, če EPP zavrne Bratuškovo.

Odbora bosta namreč danes glasovala tako o Bratuškovi, kot Caneti, komisarju, ki bi bil podrejen Bratuškovi in mu poslanci še niso dali zelene luči zaradi njegovih družinskih povezav z naftno industrijo. Caneta bo tako komisar za energijo in okolje, energetsko unijo pa naj bi prevzel slovaški kandidat Maroš Šefovič, sprva predlagan za transport.

Juncker bo moral zaradi padca Bratuškove v svoji komisarski ekipi izpeljat kar nekaj rošad.

Fajonova komisarka

Po enem od scenariju naj bi resor za transport prevzel madžarski kandidat Navracsics, nekdanji sodelavec Viktorja Orbana, za katerega je matični odbor ugotovil, da področja državljanstva znotraj resorja, kamor spadata še kultura in izobraževanje, ne more voditi. Po tem scenariju bi resor kulture in izobraževanja prevzela slovenska poslanka Tanja Fajon, ki je včeraj v Bruslju že intenzivno lobirala za ta položaj.

Potočnik edini sposoben

Vse pogosteje se v Bruslju omenja Janez Potočnik, ki naj bi bil edini slovenski kandidat, sposoben prevzeti mesto podpredsednika v komisiji. "Janez je vedno rekel, da je pripravljen sprejeti tretji mandat," so sporočili iz njegove pisarne. Če bo Juncker Potočnika predlagal za podpredsednika, Fajonova ne bo komisarka, ker bo resor kulture in izobraževanja (brez državljanstva) ostal Madžaru.

Častni odstop?

Po parlamentu je včeraj zaokrožila tudi novica, da so poslanci Alenki Bratušek, s tem, ko so glasovanje o njej prestavili na danes zvečer, dali možnost, da odstopi sama. Ima še nekjaj ur, da možnost izkoristi.

Komentarjev 8
  • Senior 19:41 08.oktober 2014.

    Sedaj je na vrsti g.Fajonova, ampak ,ker ni sposobna za energetsko komisarko, bo pa knjižničarka v EU, tako sem slišal glas iz tujine!Ha,ha, ha.....

  • bfilipe 15:22 08.oktober 2014.

    ..ma za njo naj pokličejo psihiatra ne pa duhovnika..kuro zmešano..mater ne morem vrjet, da lahko tako teslo sploh prestopi prag kakšne državne ustanove..

  • Johan Spohan 15:08 08.oktober 2014.

    Nehajmo se že enkrat ukvarjati s to Alenko. Katerikoli slovenski in ne samo slovenski "sposobnež" se rine v Bruselj za odlično plačo in nič dela. Ti ljudje so v Bruslju le zato da za velik denar mešajo drek, niso pa ...prikaži več tam zaradi svoje strokovnosti in znanja. Tako je vseeno ali bo tam Alenka, morda Francka, Tone, Janez, Lojzek........ Vse bomo plačali davkopalačevalci.