Slovenija
9 ogledov

Za arbitražo in za zmago nad Rusi

Vlada Boruta Pahorja je končno pritrdila arbitražnemu sporazumu. (Foto: Nino Ver Žurnal24 main
Vlada bo arbitražni sporazum poslala v ustavno presojo, državljani pa bodo o njem odločali na predhodnem posvetovalnem referendumu. Zavzela pa je tudi uradno stališče glede tekme z Rusi.

Vlada je sprejela predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma in ga poslala v državni zbor.

Še pred poslanci bodo svoje mnenje o sporazumu povedali ustavni sodniki in državljani na prehodnem posvetovalnem referendumu, katerega rezultat pa ni obvezujoč. Vendar premier Borut Pahor dodaja: "Besedilo vprašanja bo pripravljeno tako, kot bi državljani odgovarjali na vprašanje na naknadnem zakonodajnem referendumu; ali se strinjate s podpisanim sporazumom o določitvi meje."

Koliko časa bo ustavno sodišče porabilo za odločanje, premier ne ve, upa pa, da bo zadevo obravnavalo prednostno.

V času, ko se bodo ustavni sodniki odločali, so po besedah Pahorja zamrznjeni vsi postopki v zvezi z referendumom. Ta bo tako izpeljan šele po odločitvi ustavnega sodišča.

Na vprašanje, kdaj bo torej arbitražni sporazum v Slovenij "pod streho", premier odgovarja: "V pozni zimi ali zgodnji pomladi bi Slovenija lahko končala postopek ratifikacije sporazuma."

Enostranska izjava
Je pa vlada spremenila vsebino enostranske izjave, ki je odgovor na hrvaško enostransko izjavo. Bistvo ostaja, in sicer da se Slovenija ne odreka stiku z odprtim morjem. Tudi o tej izjavi bo odločalo ustavno sodišče.

Sicer pa se je premier ob začetku novinarske konference pošalil na račun novinarjev z besedami: "So mi rekli, da je bilo že vse objavljeno, kaj smo sklenili."

Navadna večina bo dovolj

"Vlada je tudi uradno sprejela stališče, da bomo jutri Ruse premagali z 1 proti 0," se je ob koncu pošalil Pahor.

Glede današnjega predloga zakona, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila SLS in ki predvideva odločanje o sporazumu v parlamentu z dvotretjinsko večino, je Pahor dejal: "Ni razloga, da bi odločali z dvotretjinsko večino, zlasti ker bomo šli pred odločanjem v parlamentu na referendum."

Po besedah vlade tudi med pravniki prevladuje mnenje, da je dovolj odločanje z navadno večino.

Deblokada poglavij
Vlada je parlamentarnemu odboru za evropske zadeve poslala predlog za deblokado treh hrvaških pristopnih poglavij.

Taki potezi je po neuradnih informacijah botroval pritisk EU. Ker so poglavja ribištvo, okolje in finance povezana s konkretnimi primeri NLB ter sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju s Hrvaško (SOPS) ter ekološko-ribolovno cono (ZERC), ki jo je pred časom želela sosednja država, se nekateri že sprašujejo, ali je takšna nenadna odločitev vlade za deblokado modra.

SDS: prelaganje odgovornosti
"Vlada je s tem, ko se je danes odločila arbitražni sporazum s Hrvaško poslati na ustavno sodišče, dokazala, da si nad sporazumom umiva roke in odgovornost prelaga na ustavno sodišče," sporočajo iz SDS.

SNS: ustavno sodišče bo pritrdilo vladi
V SNS so znova ponovili, da sporazuma v parlamentu ne bodo potrdili. Jelinčič pa meni, da bo ustavno sodišče dalo prav vladi, ker, kot trdi, pri nas velja pravo, ki ga določa vladajoča struktura.

Na Hrvaškem ratifikacija konec tedna
Na Hrvaškem naj bi sabor sporazum ratificiral v petek. Ker premierka Jadranka Kosor za ratifikacijo potrebuje dvotretjinsko večino, se utegne zaplesti tudi pri sosedih.

Ključna opozicijska stranka SDP je bila v ponedeljek v saborskih odborih do sporazuma zadržana, čeprav je njen predsednik Zoran Milanović prejšnji teden v Bruslju sporazumu zagotovil podporo.

Utegne pa tudi Hrvate doleteti referendum o arbitražnem sporazumu. V ponedeljek so civilne iniciative začele dejavno zbirati podpise po vsej državi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.