Slovenija
43 ogledov

Za Asko 4,5 milijona evrov

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Gorenje je za švedsko družbo Asko Appliances Group plačalo 4,5 milijona evrov, je slab mesec po sklenjenem poslu razkril Franjo Bobinac, prvi mož Gorenja.
O prevzemu švedskega podjetja konec julija smo na našem spletnem portalu že pisali. Kljub takratnemu zagotovilom uprave, da v Sloveniji po likvidiranju družbe Gorenje Tiki novih odpuščanj ne bo, so mnogi skeptični.

Ob tem je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je Gorenje kupnino nakazalo v denarju, zato lastniki Aske v tem primeru niso postali lastniki podjetja v zameno za del kupnine. Družba z 850 zaposlenimi in sedežem v kraju Vari je bila v skupino Gorenje konsolidirana s 1. avgustom. Podjetje je lani ustvarilo 170 milijonov evrov prihodkov.

Bobinac poudarja, gre za družbo z blagovno znamko v višjem cenovnem razredu, ki izdelke poleg Skandinavije prodaja tudi v ZDA in v Avstraliji. Gorenje z nakupom računa na lažji vstop v višji cenovni razred bele tehnike. Po besedah Mirjane Dimc Perko naj bi prevzem imel pozitivne učinke tudi na ceno delnic. A kljub natančnejšim vprašanjem niti prva finančnica Gorenja niti Bobinac nista želela dati nobenih ocen, za koliko bi cena delnice v prihodnje lahko narasla.

Sicer pa bo 26. avgusta seja nadzornega sveta, na kateri bodo obravnavani tudi poslovni rezultati Gorenja, takoj nato pa naj bi družba razkrila, kako so poslovali. Gorenje jeseni čaka tudi dokapitalizacija. Ali bo v njej sodelovala tudi država, KAD je največji posamični lastnik družbe, Bobinac odgovarja: "Tega ne bi želel komentirati.'

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.