Slovenija
86 ogledov

Za bančne uradnike ni novih delovnih mest

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Če bo novi lastnik NKMB odpuščal, bo najbolj prizadeta štajerska regija, kjer je stopnja brezposelnosti med najvišjimi v Sloveniji.

Potem ko je NKBM dobila novega lastnika, usoda okoli 1700 zaposlenih še ni znana. Ameriški finančni sklad Apollo bo želel maksimizirati dobiček, kar zelo verjetno prinaša racionalizacijo poslovanja z zmanjševanjem števila zaposlenih. Po ocenah prejšnjih revizij naj bi v banki neuradno ostalo le okoli 700 zaposlenih. "To so še špekulacije," pravi Tomaž Boltin, predsednik Sindikata bančništva Slovenije. "Uradno še ni bilo nič rečeno. Verjetno bo novi lastnik pogledal zadevo, nato pa ukrepal."

PREBERITE ŠE:

Predsednica sindikata NKBM Mira Štiher poudarja, da se zmanjševanje števila zaposlenih v NKBM dogaja že nekaj let. "Do sedaj jih je večina šla po mehki metodi," pravi. "Banka se je najbolj širila konec 70-ih let in kar nekaj nas je še iz tega časa in počasi odhajamo v pokoj ali na borzo, saj mnogi enostavno ne zmorejo več takega tempa. Nekaj malega je bilo trdih odpuščanj, a večinoma ne."

Kaj bo v prihodnosti, ne more napovedovati. "Kaj bo nadalje, ne vemo, bomo videli, kaj bodo rekli novi lastniki," pravi Štiherjeva. NKBM na ravni skupine zaposluje okoli 1700 ljudi. Nekaj več kot 1100 jih je zaposlenih v matični, preostali v hčerinskah družbah, med drugim v srbski podružnici KBM banka AD Kragujevac in Poštni banki Slovenije.

Visoka brezposelnost na Štajerskem

Če bo prišlo do odpuščanja, bo znova prizadeta štajerska regija, ki beleži za Mursko Soboto najvišjo stopnjo brezposelnosti in znaša okoli 16 odstotkov. "Gospodarske razmere, kot tudi razmere na trgu dela, se izboljšujejo, vendar se regija še vedno sooča z nadpovprečno visoko brezposelnostjo," pravijo na Zavodu za zaposlovanje (ZRSZ). "Vsako številčnejše odpuščanje lahko prispeva k ponovnemu zaostrovanju problematike brezposelnosti in poslabšanju socialnega položaja v regiji." Na visoko brezposelnost na območju Maribora so v zadnjih letih najbolj vplivali stečaji Cestnega podjetja Maribor, Nove Metalne, Prevent-Haloga, Saniteca in Himarja. Primorska regija, kjer je NKMB poleg Štajerske najbolj prisotna, ima eno najnižjih stopenj brezposelnosti.

Brez dela ostalo 713 bančnih uradnikov

Od leta 2012 se je na Zavodu prijavilo 713 brezposelnih oseb s poklicem bančni uradnik, od tega največ leta 2014. "Po podatkih, ki jih imamo na voljo, se ti brezposelni največkrat ponovno zaposlujejo na področju finančnih in zavarovalniških dejavnosti ter v trgovini," pravijo na ZRZS. Na Štajerskem za kadre s področja bančništva ni na voljo ustreznih delovnih mest. "Predvidevamo, da bodo morali novo zaposlitev iskati v drugih poklicih, dejavnostih in morda celo regijah."  Največ novih zaposlitev v regiji je v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • gornik 17:08 02.julij 2015.

    Tisti delavci, ki so zaposleni zaradi partijskih in so samo na plačilni listi, kot tudi razni partijski svetovalci, BAJ, BAJ.

  • h3o 10:06 02.julij 2015.

    vse bo v redu, glavno je, da se da dobit 2 m štrika

  • macko 09:43 02.julij 2015.

    so what ??