Slovenija
19 ogledov

"Za banke milijarde, za nas nič"

ZZZS Anže Petkovšek
Svea, Aha Mura in Peko: Država, šteti so nam dnevi.

“Naročil je v večini dovolj, tekoče poslujemo pozitivno, kratek stik pa nastaja, ker ni sredstev za nabavo surovin za izvedbo naročil,” sporočajo sindikalni predstavniki podjetij Svea Zagorje, Aha Mura in tržiškega Peka. Vlado zato pozivajo, naj takoj ukrepa, saj ne potrebujejo nepovratnih sredstev, temveč posojila bank s poroštvom države, ki bi jih “vrnili z obrestmi”. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je ob tem dodal, da glede na to, da se banke rešujejo z davkoplačevalskih denarjem, bi morale tudi one ravnati odgovorno in pomagati podjetjem.

Socialne bombe

Omenjena podjetja skupno zaposlujejo okoli 2.040 ljudi. Na primeru Peka so izračunali, da bi stečaj podjetja s 364 zaposlenimi, starimi v povprečju 50 let, “hitro stal štiri ali pet milijonov evrov”, če bi odpuščeni 18 mesecev na zavodu za zaposlovanje prejemali okoli 400-evrsko nadomestilo. Delujoči Peko po njihovih izračunih skozi davke in prispevke na leto v proračun prispeva okoli dva milijona evrov, trenutno pa bi potreboval okoli dva milijona ali 2,5 milijona evrov likvidnostnih sredstev.

Kaj se s prodajo Peka dogaja, odkar je ponudbo umaknil hrvaški Osimpex, sindikalistka Aleksandra Lang ne ve. Tone Rozman iz Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije pa je dejal, da predvidevajo, da bi šlo za špekulativni prevzem, saj naj bi bila za Osimpex najzanimivejša mreža trgovin na precej elitnih lokacijah na območju celotne nekdanje Jugoslavije, ne pa Pekova proizvodnja.

Kot je razvidno iz vladnega gradiva, je vlada ne včerajšnji seji obravnavala gospodarske teme, a glede omenjenih podjetij ni sprejela nobenih sklepov.

Komentarjev 3
  • dragec 11:21 31.maj 2013.

    vi ste ga popušili!!!

  • Pepe007 08:35 31.maj 2013.

    Zakaj ZSSS ne da takega malega posojila tem podjetjem? Saj se mu bo bogato povrnilo in bo še več lahko naredil za svoje člane.Ali pa mogoče vse le ni tako 100%... Naročila so. Ampak ali so cene take, da ...prikaži več pokrijejo vsaj stroške???

  • dragec 07:27 31.maj 2013.

    žal, imamo nesposobno oblast in vi ste imeli nesposoble voditelje