Slovenija
9 ogledov

Za banke še 100 milijard evrov

Denar pod drobnogledom. Shutterstock
Okoli 100 milijard evrov je potrebnih za krepitev kapitala evropskih bank. Finančni ministri Evropske unije se strinjajo.

Po načrtu Evropska agencija za nadzor v bančnem sektorju  bi morale imeti banke devet odstotkov deleža najbolj kakovostnega kapitala, medtem ko je bil pri julijskih stresnih testih ta prag določen pri petih odstotkih.

Priprave na šok

Usklajena dokapitalizacija bank je del prizadevanj za zajezitev širjenja dolžniške krize v območju evra in zagotovitve dolgoročne vzdržnosti grškega javnega dolga.


Banke je namreč treba pripraviti na šok, ki bi ga doživele ob povečanju njihovega prispevka pri drugi pomoči Grčiji - ti naj bi z odpisom dolgov utrpeli najmanj 50-odstotno neto izgubo.

Kapital naj poiščejo na trgu

Usklajena dokapitalizacija naj bi temeljila na postopnem pristopu - najprej naj banke kapital iščejo na trgu, nato državna sredstva in šele v skrajni sili mehanizem za zaščito evra.
100-milijardni dokapitalizaciji po navedbah virov nasprotujejo Italija, Španija in Portugalska, češ da je predraga, pa tudi Evropska centralna banka.

Komentarjev 1
  • privat 16:45 24.oktober 2011.

    eu je beda...fašitična ureditev!! Kdaj pa si bojo izmislili dokapitalizirat družine ,človeka?? Nikoli dokler ne bo življensko ogrožena od sosedov!!