Slovenija
138 ogledov

Za blok 6 zmanjkalo denarja

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Panika. Denarja za blok 6 zmanjkalo, Alstom morda že januarja prekine montažo. Še ena preiskava. Policija preverja sum, ali so državo preslepili, da so dobili poroštvo za 440 milijonov evrov.

Policisti preverjajo sum, ali je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) državo prinesla okrog, da je dobila 440 milijonov evrov državnega poroštva za gradnjo bloka 6. Prijavo je Teš podal že oktobra, trenutno pa še preverjajo, ali obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja.

Podlaga za pridobitev poroštva je bil Novelirani investicijski program (NIP) 5, po katerem je bila naložba vredna 1,3 milijarde evrov in ga je podpisal takratni direktor Simon Tot. Na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) pa pravijo, da "nekateri podatki v njem niso usklajeni". Tot pravi, da ga policisti niso še nič spraševali o tem, je pa na voljo za pojasnila. "NIP 5 je bil revidiran, imel je zaprto finančno konstrukcijo in 95 odstotkov podpisanih pogodb; določena je bila cena premoga, natančno je določeno, koliko je potrebnih lastnih sredstev in koliko dokapitalizacije. Ne vem, kje se je zapletlo. Kakšno leto že nimam dostopa do nobenih podatkov," pravi Tot. Dodaja, da bi se bilo treba držati NIP 5, ne pa da zdaj iščejo izgovore za svoje nedelo.

"Edini strošek, ki ga NIP 5 ni predvidel, so bile zamudne obresti, ki so posledica suspenza del zaradi zamude s poroštvom. Nihče ni skrbel za nižanje stroškov, očitno se je zadeva, dokler je bil denar, razvijala po inerciji," meni poznavalec. Drugi pa dodaja, da so kredite porabili, predvidenih lastnih sredstev pa ni. NIP 5 je namreč predvideval, da bo HSE zagotovil 325 milijonov lastnih sredstev, Teš pa 145 milijonov. V Tešu pravijo, da je bilo plačane že 1,1 milijarde evrov, od tega sta HSE in Teš prispevala okrog 340 milijonov evrov.

Neplačani računi Alstomu

Ker ni denarja, Teš ni plačal že dveh računov Alstomu, tako da obstaja možnost, da Alstom januarja prekine montažo opreme, prihodnje leto pa naj bi zmanjkalo okrog 200 milijonov evrov. Ena od možnih rešitev je bila, da bi pustili umik Alstoma in počakali eno leto, a bi banke skoraj gotovo zahtevale predčasno poplačilo, kar pomeni, da bi morala 440 milijonov evrov odplačati država, ki jamči zanje.

Nasedla naložba? Morda.

Ob tem uradno sploh ni jasno, kakšna bo cena premoga in pri kakšni ceni elektrike bi bila naložba rentabilna. Na HSE pravijo, da o tem ne morejo govoriti, dokler ne bo pripravljen NIP 6, ki pa ga na Tešu še pripravljajo; šele potem bo tudi jasno, ali bi se lahko rešili z reprogramom posojil. V Tešu pa trdijo, da je NIP 6 pripravljen in recenziran ter da bo blok 6 posloval pozitivno, tudi če bo ob izvedbi vseh ukrepov cena elektrike 45 evrov na megavat in če se bo premog podražil. Kakšni so ukrepi, ni jasno, saj je bila v NIP 5 proizvodna cena bloka 6 kar 67 evrov za megavat.

"Lastnik je pustil, da so se na položaje vrnili tisti, ki so na projektu delali pred mojim prihodom. Ne vem, kako lahko rečejo, da ne vedo, kaj je v NIP 6. To ni pravi lastnik," pravi Tot. HSE je namreč stoodstotni lastnik Teša.

Ker sami ne najdejo rešitve, se je HSE po neuradnih informacijah obrnil na vlado, kar pa oboji zanikajo. Možni rešitvi, ki jih vidi stroka, naj bi bili dve: združitev Premogovnika Velenje in Teša, ob kateri bi odpustili tisoč ljudi, ali pa da Alstom odkupi Teš za evro in odplača posojila. O tej možnosti naj bi se Bratuškova pogovarjala tudi s francoskim kolegom.

Komentarjev 10
  • Marko Slovenia 18:37 10.december 2013.

    Lahko bi npr. kurili skorumpirane politike

  • Zvone Lampret 13:32 10.december 2013.

    Poslanca Meh in Brulc naj prispevata svoje plače in nagrade za lobiranje v DZ,pa bo teš 6 hitro dokončan.

  • KOJAK 10:23 10.december 2013.

    ZAKON! TEŠ spremenijo v zapor, zaporniki pa lahko delajo v rudniku!