Slovenija
15 ogledov

Za bolezni v Tržiču očitno kriva salmonela

Za črevesne težave v Tržiču naj bi bila kriva salmonela. Tako kažejo prvi podatki Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

Prve analize obolelih v ZZV Kranj kažejo, da gre za salmonelo. Zavod je prejel obvestilo o povečanem številu obolelih na področju Tržiča, ki so imeli povišano telesno temperaturo z bruhanjem, drisko in bolečinami v trebuhu. Po podatkih ZD Tržič je konec tedna zaradi teh težav pomoč iskalo 14 ljudi, dva sta bila hospitalizirana.

"Vzrok obolevanja za zdaj še ni znan, že včeraj smo začeli intenzivno epidemiološko raziskavo in preiskavo kužnin pri obolelih in iz okolja. V Laboratorij za medicinsko mikrobiologijo ZZV Kranj smo prejeli kužnino – blato od treh obolelih oseb. Današnji preliminarni izvidi pri vseh treh obolelih kažejo na sum na Salmonella spp. Končni rezultati bodo znani v nekaj dneh," so sporočili iz ZZV Kranj in dejali, da so v okviru raziskav v dogovoru s Komunalo Tržič opravili dodatno vzorčenje pitne vode. "Preliminarni rezultati kažejo sum na prisotnost indikatorjev fekalnega onesnaženja," pravijo in dodajajo, da bodo končni rezultati znani jutri.

Kot smo poročali, so sicer na območju občine Tržič uvedli obvezno prekuhavanje vode. Ukrep prekuhavanja velja do preklica, so sporočili z občine. Za ta ukrep so se odločili po posvetu z Zavodom za zdravstveno varstvo, ker so v zadnjem času na območju Tržiča zaznali povečano število črevesnih obolenj. Ko bodo dobili končne rezultate in bodo prepričani v varno uporabo vode, bodo o tem prek lokalnega radia in spleta obvestili javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.