Slovenija
65 ogledov

Za cepljenje še ni prepozno

Najučinkovitejša zaščita pred klopi je cepljenje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrvaška: pet moških v komi zaradi ugriza klopa. Strokovnjaki pravijo, da za cepljenje še ni prepozno, na klope pa bodite zelo pozorni.

Na Hrvaškem je že pet moških zaradi ugriza klopa, ki je pri vseh povzročil vnetje možganske ovojnice, padlo v komo. Njihovo zdravstveno stanje je zelo resno, saj je virus povzročil vnetje možganov, pozneje pa tudi paralizo dihalnih mišic. Strokovnjaki priporočajo previdnost, še bolj pa cepljenje, za katero tudi v tem letnem času ni prepozno.

Cena cepiva:
Odmerek cepiva
proti klopnemu meningoencefalitisu za odrasle stane 32 evrov, za otroke pa 31 evrov (podatki Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana).

Za osnovno cepljenje so potrebni 3 odmerki: prvič, čez 1–3 mesece in čez 9 –12 mesecev. Temu sledijo posamezni poživitveni odmerki – prvi čez 3 leta, naslednji na 5 let. Če se niste cepili pozimi, ko je cepljenje najbolj priporočljivo, se lahko cepite tudi pozneje oziroma vse leto. Če se osnovno cepljenje začne v času, ko so klopi že aktivni, prejme oseba dva začetna odmerka v presledku dveh tednov, da se zagotovi hitra zaščita. Tretji odmerek je treba dobiti od 5 do 12 mesecev po drugem odmerku.

V Ljubljani je 6 ljudi hospitaliziranih zaradi klopnega meningitisa. Njihovo zdravstveno stanje ni resno.

Ker cepivo za Lymsko boreliozo za zdaj ni na voljo, strokovnjaki svetujejo, da se pred vbodom klopa zaščitite s primernimi oblačili in repelenti, s pregledovanjem kože in takojšnjim odstranjevanjem klopov. Mesto vboda je treba opazovati več tednov in če se pojavi značilna rdečina, je potreben takojšen obisk pri zdravniku. Pomembno je pravočasno zdravljenje z ustreznimi antibiotiki, da preprečimo nadaljnji razvoj bolezni.

Okužen le manjši del klopov

Strokovnjaki pravijo, da je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, razmeroma majhna, saj je okužen le manjši del klopov. Majhna je tudi možnost okužbe v primeru, da nas ugrizne okužen klop, saj le del ljudi, pri katerih okužba nastane, tudi zboli. Na leto zaradi klopnega meningoencefalitisa pri nas zboli med dvesto in tristo ljudi, zaradi Lymske borelioze pa do tri tisoč ljudi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prvi simptomi podobni gripi
Za slednjo je značilno obolenje z več fazami, ki jih ponavadi spremlja utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in okvare sklepov. Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa (KME) so podobni gripi in se pojavijo od sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka vročina, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Z borelijami okuženi klopi so razširjeni po vsej Sloveniji, klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa pa je največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. Nekoliko manj jih je na Notranjskem, Kočevskem in novomeškem območju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.