Slovenija
46 ogledov

Za čistko 80 tisoč evrov

Janšev grafit na Trubarjevi cesti v Ljubljani Saša Despot
Grafiti. Najprej odstranijo tiste, ki so žaljivi in ki so na zaščitenih stavbah.

Ljubljana. Štiri tisoč kvadratnih metrov grafitov bi morali v Ljubljani očistiti, da bi bilo stanje podobno kot po čistki leta 2008 – takrat so očistili skoraj šest tisoč kvadratnih metrov grafitov, so ocenili na Mestni občini Ljubljana (MOL) in dodali, da bi za to potrebovali okoli 80 tisoč evrov. MOL je letos za odstranjevanje grafitov namenila slabih 11 tisočakov, zato na pritožbe meščanov večinoma odgovarja: “Grafite odstranjujemo, vendar je obseg sredstev omejen, tako da na žalost vseh ne moremo odstraniti, odstranjujemo pa najbolj pereče.”

Janšo so včeraj izbrisali

“Prednostno se odstranjujejo grafiti v središču mesta na objektih stavbne kulturne dediščine ter grafiti z žaljivo in drugo neprimerno vsebino,” so pojasnili na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MOL. Včeraj dopoldne je bil na primer na Zmajskem mostu še grafit, na katerem so Janezu Janši nad ustnico narisali brke, kot jih je imel Hitler, in kolar okoli vratu, popoldne pa ga ni bilo več. Ker je denarja za odstranjevanje grafitov v MOL premalo, občina ali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ocenita, kateri so na vrsti prvi.

Vsako leto manj denarja

Brisanje grafita stane od 11 evrov na kvadratni meter fasade in do 26 evrov na kvadratni meter za čiščenje gladkih kamnitih površin z nanosom antigrafitne zaščite, so povedali na MOL, kjer so leta 2008, ko so pripravili akcijo čiščenja, za to namenili 150 tisoč evrov. Nato so vsako leto porabili manj; leta 2009 in 2010 po 25 tisoč evrov, lani 13 tisoč, letos pa 11 tisoč evrov. Poleg tega so v javnem zavodu Turizem Ljubljana v zadnjih petih letih za čiščenje grafitov namenili dobrih 40 tisoč evrov, več kot polovico leta 2007, nato pa vsako leto od dva do štiri tisoč evrov.

Na MOL so dodali, da so konec lanskega leta grafitiranje omogočili na 13 javnih lokacijah, v širšem središču mesta na primer na betonskem zidu ob pločniku v Trnovskem pristanu, na zidu ob parkirišču Osnovne šole Trnovo, na notranjih zidovih ob košarkarskem igrišču na Metelkovi in notranji strani kompleksa Metelkova mesto ter na notranjih zidovih nekdanje Tovarne Rog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.