Slovenija
21 ogledov

Za črne gradnje bodo plačali odškodnine

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Vlada je danes socialnim partnerjem predstavila ukrepe za spopad s sivo ekonomijo. Predlagali tudi "zdravilo" za črnograditelje.

Podpora na Ekonomsko-socialnem svetu je prišla od vseh partnerjev, je povedala Alenka Bratušek.

Eden od ukrepov, ki so ga predlagali, je tudi uvedba odškodnin za črne gradnje, ne glede na to, ali bodo te legalizirane ali ne. 

Med ključnimi ukrepi za omejevanje sive ekonomije je premierka omenila še povečanje pooblastil inšpektorjev, obdavčitev davčnega razkoraka ter sprejem zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Dokument se bo sicer po besedah Bratuškove v nadaljevanju spreminjal in dopolnjeval; izvedene ukrepe bodo namreč iz njega brisali, vanj pa bodo dodajali nove. Tudi na danes predlagane so imeli socialni partnerji nekaj pripomb, ki jih bodo na vladi zdaj preverili.

Pri davčnih blagajnah brez sprememb

V zvezi z davčnimi blagajnami, za katere si delodajalci in sindikati večinoma želijo, da bi dosegle vse poslovne subjekte, očitno spremembe vsaj za zdaj niso predvidene.

Bratuškova je namreč dejala le, da verjame, da bodo učinki od 1. julija obvezne uporabe računalniških programov, ki onemogočajo izbris računov (a ne dosežejo vseh poslovnih subjektov), takšni, kot so jih predvideli. Če ne bodo, bo vlada po izteku treh mesecev razmislila, kaj narediti, da jih popraviti, je obljubila.

Komentarjev 4
  • Šemefuky 23:38 06.september 2013.

    Če nas bodo ti pacienti tako reševali in še PreVirantske finte z invalidnim matičnim uradom v porodnišnicah, ki je trenutno največji problem v Sloveniji, ker dojenčki takoj najprej vprašajo po rojstnem listu, bomo kmalu ime trojko, štirko, petko, bogve koliko ...prikaži več nas jih bo vodilo od zunaj.

  • YaKo 22:22 06.september 2013.

    Če je fušar za isto storitev lahko toliko cenejši nekaj ne štima. Če imaš resno firmo dobiš vhodne materiale ceneje kot fušar. delo je lahko nekoliko dražje vendar ne toliko. Lahko pa, da fušar ne uporabi enakih materialov ?

  • Trovlak 21:05 06.september 2013.

    Bravo, točno tako tudi jaz pravim! Jasno mi je eno: fušarje pustijo zato, ker uradniki (uslužbenci v občinah, socialnih, zdravstvu, DURSu, policiji, upravnih enotah, šolstvu..) te ljudi koristijo. In dokler jaz kot obrtnik izdam stranki za neko storitev predračun v ...prikaži več vrednosti npr. 160 evrov, jo skoraj zadane kap in se ne odloči za uslugo. Čez tri tedne me kliče in izlije name ves svoj gnev, da kako sem jo hotel prevarati s ceno, saj je poklicala drugega mojstra (povedala ime in primek in vem, da je znan okoliški fušar), ki ji je enako naredil za 50 evrov. Potem pa konkuriraj... Jaz imam poslovalnico odprto vsak dan od ure do ure, imam ogromno stroškov, izobraževanja, investicij, knjigovodstva itd., potem pa posel pobere fušar, ker je v tej krizi, ko ni služb in prihodkov itak bolj ugoden. Pa kaj, če ni točen, ne pokliče stranke, zamudi dva tedna.. je pa cenejši. Take imamo. Država pa potem je*e obrtnike, ki med ostalimi držimo pokonci to je*eno državo. Imam občutek, da se bo inšpektorju