Slovenija
84 ogledov

'Za CSD sem le moški'

Cehtla skrbi, da o njegovem otroku odločajo nov partner Aleksandre in njegovi st Žurnal24 main
Čeprav Milan Cehtl svojega otroka ni videl leto in pol, center za socialno delo ne stori ničesar. CSD Maribor: "Oče mora vložiti izvršbo na sodišču." On pa za to nima denarja.
 
 

Gre mu samo za denar in ne za otroka. Otrok komaj čaka polnoletnost, da si lahko spremeni priimek.

Aleksandra Brumen

 
"Center za socialno delo (CSD) Maribor ne stori ničesar, ker sem za njih pač moški," je na naš elektronski naslov sos@zurnal24.si ogorčeno pisal Milan Cehtl iz Miklavža na Dravskem polju. "Čeprav so bili stiki z otrokom sodno določeni februarja 2008 in sva se novembra 2008 z nekdanjo zunajzakonsko partnerico Aleksandro Brumen dogovorila, da se stiki s hčerko znova vzpostavijo, se to do danes ni zgodilo, s CSD pa me od novembra nihče ni poklical in povprašal, kako potekajo zadeve," razlaga Cehtl.

 © Gregor Katič

 
 
 

Na CSD Maribor so me zmanipulirali: v dobro hčerke sem se strinjal, da stikov z njo ne bom imel krajši čas, ne pa za vedno, kot je zdaj izpadlo. Na sodišču je bil CSD na strani Aleksandre.

Milan Cehtl

 
Ne na CSD, na sodišče!
"Če so bili stiki sodno določeni in ne potekajo tako, kot je določeno s sodnim dokumentom, lahko stranka vloži izvršbo na sodišču," pojasnjuje Nevenka Veilguni z mariborskega CSD, ki konkretnega primera ni hotela komentirati:"Če bi šlo za namerno nagajanje, bi to lahko bil razlog za predodelitev otroka, a tudi v tem primeru lahko stranka na sodišču vloži zahtevo za spremembo sodne odločbe." Na vprašanje, zakaj tega ne stori, Cehtl odgovarja, da nima denarja.

Mati otroka trdi, da eno leto in pol ni niti poklical in se za otroka sploh ne zanima. Tudi preživnino je morala doseči z izvršbo.


Mnenje izvedenca ključno
"Sodišče je izrecno poudarilo, da sta oba od staršev primerna za varstvo in vzgojo mladoletnega otroka, zaradi medsebojnega konflikta med njima pa zaključilo, da je primerneje, da se ta dodeli v varstvo in vzgojo le enemu od njiju in ne obema skupaj, torej materi," so pojasnili na uradu predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru. Odločilno je bilo tudi mnenje psihološkega izvedenca, ki je za Cehtla sporno.

 

Moč čustev

"Ker sem bil čustveno zelo razburjen, papirja, ki sem ga podpisal na CSD, nisem niti prebral. Samo čakal sem, da grem," nam je zaupal Cehtl.

Kam po pomoč
Družinski svetovalni center. Na Dolenjski cesti 105 c v Ljubljani je svoja vrata odprl za vse, ki ne vedo, na koga se obrniti pri iskanju pravic, ki izhajajo iz družinskih razmerij. Socialno šibki so upravičeni tudi do brezplačne pravne pomoči, ki jo ponujajo različne nevladne organizacije.


1. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
Je drugostopenjski organ za odločbe CSD. Če ste nezadovoljni z delom CSD, se obrnite na socialnega inšpektorja na istem ministrstvu.

2. Pravosodno ministrstvo
Je naslov za pritožbo na delo zoper sodnega izvedenca.

3. Zagovornik
Inštitut zagovorništva deluje brezplačno v okviru urada za enake možnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.